ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/02/2020

ПРЕПОРУКЕ ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ ДА НЕ ПУТУЈУ У ИТАЛИЈУ ЗБОГ ВИРУСА

 

БЕОГРАД, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министарство спољних послова Србије препоручило је свим грађанима Србије да до даљег не путују у угрожена подручја Италије док се актуелна здравствена ситуација са ширењем вируса корона не нормализује.

 

Имајући у виду да се подаци о кретању епидемиолошке ситуације у Италији мијењају и ажурирају из часа у час, те да се уводе нове мјере, Министарство спољних послова Србије истиче да ће наставити да прати и информише грађане Србије о актуелној здравственој ситуацији у Италији.

Министарство у саопштењу напомиње да је данас ступила на снагу уредба италијанске Владе која обухвата низ хитних и обавезних превентивних мјера како би се изоловало подручје које се сматра жариштем вируса корона.

У саопштењу се напомиње да је уредба донесена на основу званичних извјештаја о тренутној здравственој ситуацији у Италији, након пораста броја заражених лица од респираторне болести вируса корона.

За сад изолована зона обухвата подручје сјеверне Италије /Венето и Ломбардија/, с тим што је од суботе, 22. фебруара, аутономна регија Фриули Венеција Ђулија, увела ванредно стање, додаје се у саопштењу.

Мјере које су утврђене уредбом обухватају забрану удаљавања и приступа погођеним мјестима, односно подручјима гдје је већ регистровано присуство вируса, суспензију манифестација, јавних догађаја и других врста окупљања.

Суспендовани су и настава у школама и рад вртића, рад музеја, активности јавних служби, осим неопходних за живот људи, одређена је примјена обавезног карантина са активних надзором и друго, те низ превентивних хигијенских мјера с циљем спречавања даљег ширења вируса.