ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/02/2020

ОДБИЈЕН ЗАХТЈЕВ ЗА УКИДАЊЕ УСЛОВА ПРИЈЕВРЕМЕНЕ СЛОБОДЕ ЗА ЋОРИЋА

 

ХАГ, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Механизам за међународне кривичне судове одбио је захтјев Валентина Ћорића, бившег команданта Војне полиције Хрватског вијећа обране /ХВО/, да укине услове његовог пријевременог ослобађања, објављено је у Хагу.

 

Ћорић је осуђен на казну затвора од 16 година због злочина почињених на територији Херцег-Босне, а пуштен је на слободу прошле године, након што је одслужио више од двије трећине казне.

У одлуци се наводи да је предсједник Механизма Кармел Ађијус одбио Ћорићев захтјев да укине услове његовог пуштања на пријеверемену слободу у потпуности или да их објасни - да би Ћорић могао да учествује као странка и свједок у текућим и будућим правним поступцима у Хрватској.

Механизам подсјећа да је Ћорић пуштен из затвора уз услов да не ступа у контакте са жртвама и свједоцима у поступку против њега или других осуђеника Хашког трибунала, да их не застрашује и да не покушава да им науди. Ћорићу је забрањено да утиче на рад Механизма или на провођење правде.

Прецизирано је да он може да живи мирно у заједници у коју је пуштен, али да не може бити политички активан, нити присуствовати тајним састанцима који би могли проузроковати немире, разговарати са било ким о свом предмету, осим са својим адвокатом, као и да не може да посједује оружје, нити да почини било какав прекршај.

Уколико прекрши ове услове, сматраће се да је починио дјело непоштовања суда, наводи се у одлуци.

У одлуци се подсјећа да Ћорић сматра да је, због ових услова, у неравноправном положају у односу на друге осуђенике Хашког трибунала и да то утиче на његову способност да оствари своја права, дужности и обавезе у домаћем поступку.

Ађијус је навео да је Ћорић потврдио да се придржава услова под којима се налази на пријевременој слободи.