ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/02/2020

ЗА БиХ И ЂУКАНОВИЋА НАЈБОЉЕ ДА СЕ ОДГОДИ ЊЕГОВА ПОСЈЕТА

 

БАЊАЛУКА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да би и за БиХ и за црногорског предсједника Милу Ђукановића било најбоље да се одгоди његова званична посјета БиХ, која је планирана за почетак марта, због дешавања у вези са Српском православном црквом /СПЦ/ која доживљава прогон у Црној Гори.

 

Он је поручио да нико не спори Црну Гору као државу и не мијеша се у њене ствари, да је очигледно да је Ђукановићев режим сматрао да питање имовине СПЦ-а треба да ријеши Законом о слободи вјероисповијести, а да вјерници то нису прихватили.

Додик је навео да је његов став од почетка био да је ово питање СПЦ и да томе даје подршку, док се остали солидаришу масовним окупљањима.

"Очигледно да је СПЦ у Црној Гори снажна и да су успјели побудити народ на покаже свој став и то морамо поштовати", рекао је Додик за РТРС.

Додик је рекао да вјерује да овакав његов став о доласку Ђукановића помаже СПЦ у условима када доживљава прогон у Црној Гори.

Он је подсјетио да је црногорска власт са јеврејском, исламском и католичком заједницом постигла посебне споразуме, а да је само за СПЦ и њену имовину остало да се рјешава питање путем закона, и то тако да се најчешће та имовина у знатном обиму буде одузета.

Додик је додао да је црногорска политика антисрпска још од признања самопроглашеног Косова.

"Нико није против тога да Ђукановић дође у БиХ, али поставља се морално и политичко питање - како неки Србин може дозволити да му се пружи прилика да, док тамо наши људи протестују, он дође у Сарајево и објашњава шта он хоће, јер је ријеч о истом вјерујућем народу и овдје је било много солидарности према литијама у Црној Гори", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је раније упутио писмо у којем је молио парламентарце Црне Горе да одгоде доношење Закона о вјероисповијести, а и када су га усвојили апеловао да покушају разумјети СПЦ.

Он је нагласио да се Србија не мијеша у унутрашње ствари БиХ и Црне Горе, јер има много важнија питања, али да подржава српски народ.

"Ми смо само солидарни и сматрам да се претјерало у том односу Црне Горе према СПЦ и да то треба бити промијењено. Од признања /самопроглашеног/ Косова, политика Црне Горе је антисрпска", истакао је Додик.

Наводећи да се број људи у литијама и на улици који дају подршку СПЦ не смањује, већ повећава, Додик је истакао да је импресиониран упорношћу људи који и из удаљених села долазе у градове да дају подршку Цркви, чији је став исправан да нема разговора са Црном Гором док се не укине спорни закон.

Додик је рекао да је најважније то што је ријеч о молитвеним скуповима на којим нема насиља.

Говорећи о посљедој сједници Предсједништва БиХ, на којој је уложио вето у вези са ангажовањем Фронтекса на границама БиХ, Додик је нагласио да је циљ да се проблем мигрантске кризе ријеши, а не продуби.

"Ја сам рекао да треба Фронтексу понудити да се распореди на граници са Црном Гором и Србијом, а не на граници са Хрватском што би значило већу контролу излазака миграната из БиХ према западној Европи и нама би остао мигранстки проблем, без обзира на политику Републике Српске", каже Додик.

Он сматра да неко у БиХ жели да направи уточиште за мигранте што би вршило притисак на унутрашње демографске, социјалне и друге проблеме.

Он је истакао да о мигрантској кризи треба разговарати са европским структурама.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске требало би сутра у Бањалуци да закаже термин и утврди дневни ред посебне скупштинске сједнице, коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића примио је 21. фебруара Додиков захтјев за сазивање скупштинске сједнице о активностима Фронтекса и посјети БиХ предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.