ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/02/2020

БиХ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЖИВИ БЕЗ БАЗИЧНОГ ДОГОВОРА ТРИ НАРОДА

 

БАЊАЛУКА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да никада није одустао од позивања на поштивање изворних принципа Дејтонског мировног споразума и нагласио да ће БиХ тешко наћи начина да преживи уколико се не врати базичном договору три народа.

 

"Понекад чак и мислим да само Република Српска држи до Дејтона, да нико други не држи", истакао је Додик.

Он је подсјетио да нико из међународне заједнице није реаговао на декларацију СДА у којој се каже да нема Републике Српске и којом се тражи уређење БиХ према њиховом критеријуму.

"Странци су рекли - `па то је само једно од мишљења`, а када ми из Републике Српске кажемо да БиХ не функционише онда се диже цијели свијет", рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је нагласио да је на причи о 300.000 убијених Бошњака раније креирана међународна политика против Срба која се и даље задржава.

"Та прича о 300.000 убијених Бошњака показала се као тотална неистина и лаж која је коришћена у пропагандне сврхе", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, упркос најави америчког предсједника Доналда Трампа да се САД неће мијешати у унутрашња питања у БиХ, очигледно је да постоји мијешање.

"Чак постоје пријетње. Ово што смо чули прије два дана од /специјалног изасланика Стејт департмента за западни Балкан Метјуа/ Палмера /да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик представља пријетњу коју треба схватити веома озбиљно/ је класична пријетња. Палмер је један од службеника, није ни он вјечан. Били су многи који су били још ригиднији у пријетњама - од Рафија Грегоријана, па смо све то некако преживјели", каже Додик.

Додик је рекао да се Србија не мијеша у унутрашња питања нити БиХ, нити Црне Горе, те да Србија чини више него раније да подржи српски народ гдје год се налазио.

Он је подсјетио на ранију изјаву предсједника Србије Александра Вучића да се српском народу више никада неће десити "Олуја".

Говорећи о маркирању међуентитетске линије разграничења, Додик је нагласио да је то обавеза из Дејтонског мировног споразума коју треба спровести, подсјетивши да је на томе инсистирао још када је био премијер Републике Српске.

"Република Српска и Федерација БиХ су дужне да направе заједничку комисију да би маркирале међуентитетску линију разграничења. Није тачно да је ријеч о граници", рекао је Додик.