ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/02/2020

ЈЕДИНСТВОМ САЧУВАТИ ИМОВИНУ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је неопходно српско јединство како би била сачувана имовина Републике Српске у коју спада и пољопривредно земљиште.

 

"Уставни суд БиХ је окупацијски суд. Пољопривредно земљиште је свим релевантним одлукама до сада било третирано као имовина Српске, па чак и арогантог /бивши високи представник у БиХ/ Педија Ештауна, који је написао да је то државна имовина Републике Српске", рекао је Додик за РТРС и поновио да одлука о пољопривредном земљишту мора бити повучена.

Он је истакао да су странци смислили да се нешто треба преговарати на нивоу БиХ, имајући у виду перспективну војну имовину за коју су тражили да се пренесе на ниво БиХ, што није урађено од 2011. године.

"Нико се није дрзнуо да то уради, осим сада Уставни суд БиХ који се само зове овако да би био лакша подвала. Тешко је објашњавати цивилизованом свијету да је Уставни суд БиХ донио нешто, а ви сте против јер нико не улази у суштину", додао је Додик.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ неће стати на причи о пољопривредном земљишту, иако не смије то да ради.

"Драго ми је што су сви политички фактори у Српској, па и опозиција схватили да је ријеч о тешком тренутку за Српску. Оно што је усвојила Народна скупштина је у складу са Уставом, правом да бранимо интерес Републике Српске и Дејтонским мировним споразумом", каже Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио да нико у БиХ не треба да се брине да ће бити рата, истичући да се бори за легитимна права српског народа, те да нико није предузео мјере сецесије, него се само тражи да буду испоштоване уставне обавезе.

Он је подсјетио да Уставни суд БиХ не спори имовину Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта, за разлику од Републике Српске.

"Наредни корак Републике Српске јесте да ћемо предложити закон о Уставном суду БиХ, који је већ написан и којим ће бити уважена уставна позиција", рекао је Додик и подсјетио да у Уставу пише да Република Српска бира двојицу судија, ФБиХ четири, а предсједник Европског суда правде тројицу странаца уз консултације са Предсједништвом БиХ, што је прекршио Жељко Комшић.

Сада је приједлог, каже Додик, да тројицу судија, коју сада предлаже Европски суд правде, бира Предсједништво БиХ, а потврђује Дом народа парламента БиХ и да Уставни суд БиХ одлучује само о уставности закона и општих аката са Уставом.

"То одражава БиХ и требало би да буде прихватљиво за све. ХДЗ БиХ ће, вјерујем, како смо се раније договорили, подржати наш приједлог. Међутим, видим да сада имамо проблем неких из Републике Српске који наводе да Српска треба да бира судије, иако је све савршено јасно", рекао је Додик и поновио да не блокира институције БиХ, јер се одржавају сједнице парламента и Предсједништва БиХ.

Он је поновио да су Бошњаци медијски и политички јединствени када је ријеч о укидању Републике Српске.

"Укинули су нам симболе посредством Уставног суда БиХ, хоће да нам узму имовину и све је апсолутно јасно. БиХ нема без чистог рачуна и најбоље ће функционисати ако имамо све јасно ријешено. То би одговарало Републици Српској", рекао је Додик и додао да СДА мора разумјети да Српска не може да пређе преко питања пољопривредног земљишта.

Говорећи о усвајању новог изборног закона у БиХ, Додик је рекао да је спреман да прихвати нови закон, али да је потребан договор у БиХ, којег нема.

"Очигледно је да ово питање није могуће завршити, јер сви политички представници Бошњака који подржавају Декларацију СДА мисле да Бих треба направити по принципу: један човјек - један глас. Такође, нема договора између Бошњака и Хрвата, а Срби су у Дому народа Парламента ФБиХ мајоризовани од Бошњака", каже Додик и додаје да је заинтересован да Срби из повратничких општина бирају своје легитиме представнике у ФБиХ.

Он је напоменуо да прихвата сваки приједлог опозиције, осим да софтвер којим би се контролисао изборни процес буде у некој страној амбасади.

Коментаришући економску ситуацију у Српској, Додик је рекао да је буџет Српске уравнотежен и сигуран и ове године ће расти, а све обавезе Републике Српске измирене.

"Имамо раст штедње, извоза, а смањујемо увоз што говори да имамо трендове повећања. Наш бруто домаћи производ у прошлој години је био виши од 11 милијарди КМ, а 2015. године је био нешто виши од девет милијарди КМ, што говори да нам економија, ипак, расте и зато Српска има шансу да се даље развија", каже Додик.

Додик је оцијенио да постоји шанса за људе у Републици Српској и да има људи који се враћају из иностранства.