ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти01/03/2020

УСКОРО СЕ НАВРШАВА 28 ГОДИНА ОД АГРЕСИЈЕ ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ

 

БРОД, 1. МАРТА /СРНА/ - Хрватска војска је 3. марта прије 28 година извршила агресију на општину Брод и у знак сјећања на тај дан и страдања становништва која су послије тога услиједила биће служен парастос и положено цвјеће на спомен-обиљежје у мјесној заједници Бродско Поље.

 

Напад на Брод 3. марта 1992. године био је само увод за најсвирепије злочине који су се тог мјесеца догодили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Хрватске војске заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске су 26. марта у Сијековцу убили девет српских цивила. Наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић подсјетио је да је 3. март у историји овог града и општине уписан као дан када су Срби били изложени отвореној агресији из Хрватске.

Видић је подсјетио да је тог дана преко моста, који спаја Славонски Брод и Брод, прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем.

"Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде /ЗНГ/ заузеле центар града", испричао је Срни Видић.

Он је подсјетио да о преласку хрватске војске преко моста у Брод постоје видео-снимци који су уврштени у документарни филм "Од страдања до слободе Брода".

Према изјавама и документима којима располаже бродска Борачка организација 3. марта 1992. године је овом граду одржан састанак представника три народа, односно политичких вођа странака које су имале одборнике у локалној скупштини.

Циљ је био да се смире тензије изазване спровођењем једностраног референдума, а тадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Босански Брод Михајло Сријемац предложио је рјешење о смиривању напете ситуације.

По повратку кући, Сријемац је рањен из ватреног оружја. На њега су у 16.40 часова са подручја бродског насеља Махала ранили припадници хрватско-муслиманске коалиције потпомогнуте снагама ХОС-а из Славонског Брода.

Преживјели свједоци тог времена описују да је застрашивање локалног српског становништва настављено физичким малтретирањем, пљачкама и одвођењем у логоре.

У документима Борачке организације Брод се наводи да је у Сијековцу током 1992. године убијено 46 српских цивила.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године када је генерал Славко Лисица осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Парастос страдалима и полагање цвијећа 3. марта предвиђени су за 11.30 часова.