ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/02/2020

СТЕВАНДИЋ: ДОНОШЕЊЕ ПРВОГ УСТАВА НАЈВРЕДНИЈИ ДИО ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да је почетак 1992. године најљепши и највреднији дио историје Републике Српске јер је 9. јануара донесена одлука о оснивању Српске, а 28. фебруара и њен први Устав.

 

"То су два најважнија датума. Тада су донесена два конститутивна акта и зато је то предмет сталних напада", нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, давањем заслуженог значаја 28. фебруару српски народ показује да поштује своје постојање.

"Доношењем Устава утврђена су правила на којима се заснива функционисање сваке државе и сваког народа. Онима којима је то трн у оку ми не можемо помоћи, они треба сами себи да помогну и да одустану од насртаја на Устав Републике Српске", поручио је Стевандић.

Он је додао да је прошло 28 година од доношења првог Устава Српске и да се може размишљати о његовој промјени, унапређењу и уклапању у модерно вријеме.

"Све то треба да буде утемељено на правима која имају сви народи као што су самоопредјељење, постојање, језик, култура, нација, идентитет... То уграђујемо у сваки наш акт - и у Устав и у све врсте декларација. Наше постојање се заснива на актима и као сви велики народи имамо датуме које обиљежавамо када су ти акти настали", рекао је Стевандић.