ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/02/2020

АНЂЕЛКОВИЋ: СРПСКОЈ САМО ФАЛИ МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАЊЕ

 

БЕОГРАД, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да је континуитет Републике Српске велики и значајан, а темељи се на конститутивном карактеру српског народа и на континуитету српске државности на просторима БиХ.

 

"Та државност је добила само нови вид кроз стварање Републике Српске, која је створена пре дејтонске БиХ. Када су бошњачки хегемонисти гурнули БиХ у страшан рат, евидентно је да су мислили да ће наметнути унитаризацију. Нису у томе успели", рекао је Анђелковић за Срну поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је нагласио да је умјесто тога изникла снажна Република Српска која има свој уставни поредак и све своје институције као свака нормална држава, а само јој фали међународно признање.

"Република Српска има континуитет и сигурност да ће опстати, јер је одраз воље српског народа", закључио је Анђелковић.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.