ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/02/2020

ПОTВРЂЕНЕ ДОДИКОВЕ ИЗЈАВЕ О ПОСЈЕTИ ЂУКАНОВИЋА И ФРОНTЕКСУ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске подржала је јутрос изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу закључка и одлуке Предсједништва од 19. фебруара веома штетним по виталне интересе Српске.

 

Изјаве је подржало свих 56 присутних посланика, нико није био против, нити уздржан. Посланици опозиције нису присуствовали гласању.

Посланици су потврдили Додикову изјаву према којој је закључак о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ 2. и 3. марта усвојен без консензуса веома штетан по виталне интересе Републике Српске.

Прихваћена је и одлука о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ по којој је одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу /Фронтекс/ на територији БиХ усвојена без консензуса веома штетна по виталне интересе Српске.

Народна скупштина је усвојила и два закључка.

У првом закључку се наводи да Споразум о статусу БиХ и ЕУ о дјеловањима Фронтекса у највећем дијелу није споран за Републику Српску, али је за Српску неприхватљиво да буде усвојен без сагласности и учешћа Министарства унутрашњих послова Српске, будући да је у његовој надлежности највећи дио граничног појаса којег се Споразум тиче, као и због чињењице да се Споразум оваквог значаја покушава усвојити прегласавањем члана Предсјдништва БиХ из Републике Српске.

У другом закључку пише да се задужује српски члан Предсједништва БиХ да, у складу са овлаштењима и Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, покрене нову иницијативу и преговоре за закључивање Споразума о статусу између БиХ И ЕУ о дјеловању Фронтекса у БиХ уз обавезно поштовање мишљења и ставова надлежних органа Републике Српске.

Закључке су потписали СНСД, ДНС, ДЕМОС, НДП, Уједињена Српска, Независни клуб СП, посланичка група СП и независни посланици.

Након изјашњавања, окончана је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Народна скупштина Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће девета редовна сједница парламента Српске бити настављена у уторак, 3. марта, у 10.00 часова.