ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/02/2020

РАЈИЛИЋ: ФЕДЕРАЦИЈА БиХ СЛАВИ ПОЧЕТАК РАТА И ПРОГОН СРБА

 

БАЊАЛУКА, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да Федерација БиХ /ФБиХ/ 1. марта слави почетак рата у БиХ и прогон Срба, истичући да и данас воде тај рат, само другим средствима, без пушака и оружја.

 

Рајилићева је рекла Срни да прослава 1. марта, такозваног дана независности БиХ, сваке године представља константно вријеђање српског народа и српских жртава рата.

Она је упитала да ли ФБиХ слави убиство српског свата Николе Гардовића у Сарајеву или прогон стотина хиљада Срба и логоре које је почела оснивати.

"Мислим да је срамота да уопште толико инсистирају на нечему што је потпуно обрнуто, јер је 1. март 1992. године почетак рата у БиХ, почетак прогона, убистава Срба и оснивања логора, а не почетак независности. Не може се славити почетак рата, ваљда се слави крај рата и то је наопако што се ради у ФБиХ", закључила је Рајилићева.

У БиХ је 29. фебруара и 1. марта 1992. године одржан референдум о независности на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за независност БиХ и излазак из тадашње СФРЈ.

У Федерацији БиХ 1. март обиљежава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Првог марта 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији у центру Сарајева убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.