ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/02/2020

ЛАЗИЋ: ФБиХ СЛАВИ ПРОГОН СРБА

 

БАЊАЛУКА, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да прослава 1. марта, такозваног дана независности у ФБиХ, представља увреду за српске жртве рата јер се прославља почетак рата и прогон Срба са вјековних огњишта у БиХ.

 

"Посљедице грађанског рата у БиХ су несагледиве, присутне и 28 година након рата, хиљаде убијених, несталих и расељених људи, као и хиљаде разрушених кућа и огњишта", рекао је Лазић Срни.

Он је подсјетио да су прве српске жртве у БиХ биле у Сијековцу код Брода и убиство српског свата Николе Гардовића испред Старе православне цркве на Башчаршији.

Лазић је указао на потпуни застој у процесу тражења несталих Срба и процесуирања српских жртава рата након формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године.

"Нема мира и суживота међу народима у БиХ, за који се тобоже толико залажу власти у Сарајеву, док се не пронађу све српске жртве и њихова тијела предају породицама да их достојанствено сахране, а наредбодавци и извршиоци злочина над Србима изведу пред лице правде", закључио је Лазић.

У БиХ је 29. фебруара и 1. марта 1992. године одржан референдум на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за независност БиХ и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ се 1. март обиљежава се као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Првог марта 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.