ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/02/2020

ПРИХВАЋЕНО ЗАДУЖЕЊЕ ЗА МЈЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД ПОПЛАВА ОД 19.000.000 ЕВРА

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Влада Републике Српске прихватила је данас задужење Републике Српске према Европској инвестиционој банци за Пројекат мјере заштите од поплава у Републици Српској у износу од 19.000.000 евра.

 

Пројекат обухвата хитну санацију кључних инфраструктурних објеката за заштиту од поплава на поплавним низинама ријеке Саве и њеним притокама у Републици Српској, ријекама Уни, Босни, Дрини, Врбасу и Укрини, након великих оштећења на великом броју локација узрокованих поплавама, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Локалне заједнице које су обухваћене основним уговором су Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Дервента, Брод, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Шековићи, Лакташи, Челинац, Приједор, Теслић, Пале и Рогатица.

Кредитним средствима биће финансирани радови, и то за санацију и изградњу одбрамбених насипа уз водотокове, реконструкцију и изградњу канала, замјену пумпних станица, набавку возила, машина и опреме за одржавање објеката у систему заштите од поплава у Републици Српској, консултантске услуге и надзор над извођењем радова, наводи се у саопштењу.

Циљ Пројекта мјере заштите од поплава у Републици Српској, јесте значајно повећање отпорности у случају поплава у приоритетним подручјима у Републици Српској.

У саопштењу се наводи да ће спровођење мјера заштите од поплава смањити ризике од штета узрокованих поплавама, као и економске и финансијске губитке које производе поплаве, те повољно утицати на здравље људи и друштва у цјелини.

Циљ Пројекта је и развој мјера у складу са условима Директиве ЕУ о поплавама.