ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/02/2020

ДОНОШЕЊЕ УСТАВА ЗНАЧИЛО СТВАРАЊЕ ДРЖАВЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Правни експерт Витомир Поповић изјавио је данас Срни да је доношење Устава Републике Српске прије 28 година значило стварање државе и снажног темеља на којем Српска данас почива.

 

"Срећан сам што припадам генерацији која је учествовала у доношењу Устава Републике Српске као највишег правног акта. Можемо бити поносни, јер само државе имају устав", рекао је Поповић поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је истакао да би због великог броја амандмана Устав Републике Српске требало пречистити или евентуално донијети нови.

"Устав је највиши правни акт једне земље и народа, као и основа за политички и привредни систем. За промјену Устава је потребна двотрећинска већина, а познато је да Бошњаци у Републици Српској тако нешто спречавају, што је недопустиво", рекао је Поповић.

Он каже да су Уставом дефинисане институције Републике Српске које функционишу у складу са демократским принципима.

"Уставом Републике Српске загарантоване су права и слободе свих њених грађана. Српска је свих ових година успјела да се одбрани и сачува уставни капацитет упркос сталним покушајима његовог оспоравања", рекао је Поповић.

Сутра ће се навршити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.