ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/02/2020

УСTАВ СРПСКЕ НАСTАО ПРИЈЕ ОРУЖАНИХ СУКОБА У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас Срни да је 28. фебруар 1992. године посебно значајан, незамјенљив и непромјенљив историјски датум када је донијет Устав Српске као највиши правни акт.

 

"Република Српска као државотворна јединица српског и других народа иде у сусрет 28 година од доношења свог устава којим је трајно потврђен резултат референдума српског народа у новембру 1991. године и 9. јануар као Дан Републике", рекао је Кузмановић Срни, поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је истакао да је Устав Републике Српске мирнодопски, демократски и правни акт настао прије оружаних сукоба у БиХ.

"Устав Републике Српске гарантује јединствену, недјељиву и неотуђиву територију Српске. Њиме се гарантује и пуна заштита људских права и слобода, владавина права, социјална правда, вишестраначки систем, парламентарна демократија, локална самоуправа, заштита права етничких мањина и тржишна привреда", рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је обавеза сваког да примјењује и поштује Устав Републике Српске.

Сутра ће се навршити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.