ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија28/02/2020

СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ О ЗАШТИТИ И ИСХРАНИ МАЛИНЕ

 

БРАТУНАЦ, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предузеће "Малина" из Братунца данас је у оквиру "Зимске школе знања" за пољопривреднике приредило стручна предавања о исхрани и заштити малине, о чему су говорили агрономи Александар Стевић и Никола Јовић.

 

Стевић је узгајивачима јагодичастог воћа објаснио која се обољења код малине појављују у овом периоду и како их неутралисати да не дође до ширења и заразе плантажа, односно сушења малињака.

Он је истакао да је због појаве неких штеточина и јаких мразева у претходним годинама дошло до сушења и уништавања неких малињака јер нису на вријеме предузете одговарајуће агротехничке мјере о којима је данас говорио, као и начину и временском периоду њихове најефикасније примјене.

Јовић је говорио о новим микробиолошким ђубривима и другим препаратима за органску производњу јагодичастог воћа те повољном дјеловању нових врста препарата за исхрану малине на влажност земљишта и приносе малине.

У току ове зиме организовано је неколико стручних предавања за пчеларе, узгајиваче поврћа у пластеницима и малинаре у циљу њихове едукације, упознавања са најновијим технолошким достигнућима и начинима њихове практичне примјене да би се остварили што већи и квалитетнији приноси.