ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти28/02/2020

ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА КОЛОМНА ПОСЈЕТИЛА "МАЛИ ЗЕЈТИНЛИК"

 

СОКОЛАЦ, 28. ФЕБРУАРА/СРНА/ - Замјеник градоначелника Коломне Павел Родин изразио је задовољство што је посјетио Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу и што се људи овдје тако пажљиво односе према овом светом мјесту, како што се то ради и у Русији.

 

Он је подсјетио да Русија ове године слави 75 година од побједе у Великом отаџбинском рату и да је његова земља претрпјела огромне губитке у људству и свему осталом у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима десетине милиона страдалих у том рату је сахрањено на територији Руске Федерације, република бившег Совјетског Савеза и европских земаља.

"У Русији влада мишљење да рат није завршен све до оног момента док се не пронађе и последњи војник и док се његово тијело не преда земљи", изјавио је Родин.

Он је рекао да су се и руска браћа - Срби, такође, храбро носили током Другог свјетског рата и да у његовој земљи постоји прича према којој Русија, осим Армије и флоте има само још једног савезника - Србе.

"Наше нераскидиво пријатељство које траје већ вијековима, у суштини нам потврђује све то и наша православна традиција, култура и обичаји", навео је Родин.

Он је истакао да је и на "Малом Зејтинлику", светом мјесту за Републику Српску, сахрањен и један руски војник који је вјечни починак нашао на овој земљи.

Родин је нагласио да су Срби из Сарајева и околних општина након Дејтонског споразума напустили своја имања, оставили сву покретну и непокретну имовину, а једно што нису оставили то су њихови мртви, који су нашли свој вјечни спокој на овом меморијалном светом мјесту.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је новинарима да ових дана у узвратној посјети граду Источно Сарајево борави делегација града Коломна, коју чине замјеник градоначелника Павел Родин и представник универзитета из овог града Лариса Николајевна.

Он је нагласио да је, поштујући историју стварања Републике Српске и пратећи постдејтонска дешавања, ова делегација дошла да се поклони сјенима жртава јунака протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, који су дали своје животе за одбрану Републике Српске.

"Братски народ Русије је, како нам је речено, заинтересован је за све видове сарадње, како града Источно Сарајево, тако и Републике Српске и БиХ, са Руском Федерацијом", навео је Вучетић.

Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу настало је након егзодуса сарајевских Срба и на њему је сахрањено око 1.000 српских бораца.

Делегација Града Источно Сарајево и делегација руског града Коломна положиле су вијенац на Централни крст на "Малом Зејтинлику" и посјетили цркву Преподобне мати Параскеве у овом спомен-комплексу.

Делегација Коломна посјетила је данас Манастир Светог великомученика Герогија на Равној Романији, на чијим унутрашњим зидовима су умјесто иконописа уписана имена 4.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

Гости из Руске Федерације посјетиће данас и туристичке капацитете на Јахорини, гдје ће бити конкретизовани одређени видови сарадње у области туризма.

Град Коломна са 150.000 становника се налази у Московској области и Источно Сарајево је први град са којим је данас потписан споразум о братимљењу.