ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура28/02/2020

ПРОЈЕКЦИЈОМ ФИЛМА "ОТАЦ" ПОЧЕО ФЕСТ

 

БЕОГРАД, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Београду је вечерас свечано отворен 48. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ пројекцијом филма "Отац" у режији Срдана Голубовића.

 

Претходно је на свечаности у Центру "Сава" глумици Мири Бањац уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности.

Филм "Отац" приказан је вечерас у Београду само недјељу дана након свјетске премијере у Берлину, где је одлично прихваћен и од критичара и од публике.

Главне улоге у филму, о борби оца да му се врате дјеца коју су му одузета због сиромаштва, тумаче Горан Богдан, Нада Шаргин и Борис Исаковић.

У наредних десет фестивалских дана публику очекује више од 300 пројекција у осам биоскопских дворана, 96 премијерних остварења и програм ФЕСТ Класик, који ће одати почаст Бекиму Фехмијуу, заштитном лицу овогодишњег ФЕСТ-а, као и недавно преминулој Неди Арнерић.

Ове године биће два такмичарска програма, па ће у главном такмичарском бити приказано 20 остварења из Србије и свијета, а у програму ФЕСТ фокус 19 храброг ауторског израза.

У програму "Гала бај књаз Милош" биће приказани холивудски хитови и нова остварења добро познатих редитеља као што су Џим Џармуш, Вуди Ален, Роман Полански, Теренс МалиК...

За сада највеће интересовање влада за филмове "Гријех" Андреја Кончаловског, "Диван дан у комшилуку" Маријел Хелер, и "Истина" Хироказу Корееде.

Бројни гости из региона и свијета промовисаће своје филмове - Коста Гаврас, Огуст Дил, Џулијан Сендс, Атом Егојан, Дејвид Тјулис…

Легендарни Џон Малкович извешће 8. марта, на затварању фестивала, перформанс "Музички критичар", који је осмислио Алексеј Игудесман.