ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости01/03/2020

КЛИМАТСКЕ ПРОМЈЕНЕ ПРОДУЖИЛЕ ЉЕТА

 

СИДНЕЈ, 2. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Љета у Аустралији сада су двоструко дужа у односу на зиму због климатских промјена и раста температуре од средине прошлог вијека, рекли су истраживачи.

 

У извјештају Аустралијског института, истраживачког центра са сједиштем у Канбери, научници су упоредили податке из посљедње двије деценије са температурама из средине 20. вијека у умјереним у суптропским дијеловима земље.

Љето је у посљедње двије деценије у цијелој Аустралији продужено у просјеку за један мјесец у односу на период од прије 50 година, док се зима скратила за око три седмице.

У протеклих пет година, љета у Аустралији су у просјеку за 50 одсто дужа у односу на средину 20. вијека, на основу очитавања температуре.

"Резултати нашег истраживања нису пројекција онога што се може догодити у будућности", рекао је Ричи Мерзијан, директор програма за климу и енергију при Институту.

Извјештај је објављен док Аустралија и даље сабира губитке и трошкове разорних пожара који су уништили скоро 12 милиона хектара земље, однијели 33 живота и уништили око једну милијарду животиња.

Научници упозоравају да повећана температура и врели таласи узрокују још опасније сезоне пожара и тешке климатске услове и промјене.

Институт наводи да су нека подручја, као што су Порт Меквери на сјеверној обали земље и Нови Јужни Велс, жртве још драстичнијих климатских промјена јер су овдје љета практично продужена на још седам седмица.