ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура02/03/2020

ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "ПРОЉЕЋЕ НА ПОСЉЕДЊЕМ ЈЕЗЕРУ"

 

БЕОГРАД, 2. МАРТА /СРНА/ - Филм "Прољеће на посљедњем језеру", који истражује период из живота српског прослављеног писца Иве Андрића у вријеме његовог амбасадорског ангажмана, биће премијерно приказан вечерас у оквиру Филмског фестивала ФЕСТ у Београду.

 

Филм режисера Филипа Чоловића, рађен у продукцији Радио-телевизије Србије, биће приказан у 18.30 часова у Комбанк дворани, наводи се у саопштењу организатора ФЕСТ-а.

Радња филма смјештена је у године Другог свјетског рата када су дипломате и дипломатско особље из југословенских мисија из земаља које је окупирао Трећи рајх, депортовани у хотел на Боденском језеру.

Међу дипломатама нашао се и Андрић, у то вријеме амбасадор југословенског дипломатског представништва у Берлину.

Паралелно са ишчекивањем разрјешења судбине југословенских дипломата који бораве у хотелу, развија се и интригантна прича о љубавном троуглу између Андрића, костимографкиње Милице Бабић и њеног мужа Ненада Јовановића.

Осим Андрића, Бабићеве и Јовановића, у филму су приказане многе личности југословенске дипломатије тог доба, као што су Радован Шуменковић, Јосип Миличић, Владимир Ваухник...

Глумац Тихомир Станић поново се нашао у улози великог књижевника Иве Андрића, а поред њега глумачку екипу чине и Небојша Миловановић, Олга Одановић, Наташа Тапушковић, Марија Вицковић, Александар Ђурица, Јелена Ћурувија, Драган Петровић, Јован Јовановић, Борис Комненић, Бранислав Трифуновић.

Упечатљиве улоге остварили су двоје младих глумаца Катарина Марковић и Александар Ристоски.

У Београду је у петак, 28. фебруара, свечано отворен 48. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ пројекцијом филма "Отац" Срдана Голубовића.

Претходно је на свечаности у Центру "Сава" српској глумици Мири Бањац уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности.

Овогодишњи ФЕСТ је у знаку некадашњег југословенског глумца Бекима Фехмијуа, а у знак сјећање на овог великана домаћег глумишта биће одржана ретроспектива његових филмова.

Публику до 8. марта очекује више од 300 пројекција у осам биоскопских дворана, 96 премијерних остварења и програм ФЕСТ Класик, који ће одати почаст Бекиму Фехмијуу, заштитном лицу овогодишњег ФЕСТ-а, као и недавно преминулој диви глумишта Неди Арнерић.

Ове године биће уприличена два такмичарска програма, па ће у главном такмичарском програму бити приказано 20 остварења из Србије и свијета, а у програму ФЕСТ фокус 19 храброг ауторског израза.

У програму "Гала бај Књаз Милош" биће приказани холивудски хитови и нова остварења добро познатих редитеља као што су Џим Џармуш, Вуди Ален, Роман Полански, Теренс Малик...

За сада највеће интересовање влада за филмове "Гријех" Андреја Кончаловског, "Диван дан у комшилуку" Маријел Хелер и "Истина" Хироказу Корееде.

Бројни гости из региона и свијета промовисаће своје филмове - Коста Гаврас, Огуст Дил, Џулијан Сендс, Атом Егојан, Дејвид Тјулис…

Легендарни Џон Малкович ће 8. марта, на затварању фестивала, извести перформанс "Музички критичар", који је осмислио Алексеј Игудесман.