ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура03/03/2020

ПРОМОВИСАН ДРУГИ ДИО КЊИГЕ "СОЛУНСКА 28"

 

БИЈЕЉИНА, 3. МАРТА /СРНА/ - Други дио књиге "Солунска 28" аутора Ненада Јанковића познатијег као Др Неле Карајлић промовисан је вечерас у бијељинској Библиотеци "Филип Вишњић".

 

Ово је друга од три планиране књиге под истим насловом која говори о пријатељству и издаји, посвећена људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на обали Дунава.

Према ријечима аутора, књига се одродила од њега јер је људи толико воле да је успјех постигнут њоме апсолутно непланиран.

"Писао сам је двије-три године, а обје књиге `Солунска 28` око четири. И сад је то почело да живи неки свој живот, а ја се на неким књижевним вечерима изненадим питањима јер сам многе ствари из те књиге и заборавио", рекао је Јанковић новинарима.

Он је најавио да се трећи дио "Солунске 28" очекује ове, а најкасније сљедеће године.

Јанковић каже да је синтагма коју је "сковао" његов колега и пријатељ књижевник Вуле Журић да је књига спој јужноамеричког магијског реализма и сарајевског новог надреализма, у ствари изузетна похвала његовог дјела.

"Ако се моје књиге могу поредити са латиноамеричким књигама 20. вијека, онда сам ја успио у животу. Ово надреално - то је моје и нико ми то не може одузети", рекао је Јанковић.

Он је додао да је интересантно то да је Солунска улица о којој пише у 20. вијеку највише пропатила од свих улица на свијету.

"Страст и новац су упечатљиви у првом дијелу књиге, а код мене ништа не може без страсти. Никад ништа нисам написао или компоновао или режирао, а да не фрца од страсти. Кад пише Неле, тога ту има сигурно - новца нема", рекао је аутор књиге.

Он је навео да је, радећи ову књигу, један фронт био истраживање историјских чињеница, узбудљиво путовање у прошлост, али, каже, он и јесте историчар-аматер и воли авантуре прекопавања по прошлости.

"Чини се да се прошлост данас драматично мијења, чак и брже од будућности, а с друге стране узбуђење при писању било је само креирање ликова и приче о свему што је у то доба на Дорћолу било. Све што читалац тамо налази плод је наравно моје фикције. Некада давно ту кућу о којој пишем јесте направио мој прадјед, али је тешко доказати да се све оно што сам написао није догодило", рекао је Јанковић.

Трећа књига која је у припреми, каже аутор, говори о посљедњој генерацији 20. вијека, којој и сам припада.

"Ту је један праунук јунака из прве књиге који се бави музиком, али који схвата да хљеба нема у рокенролу и прелази у народњаке", рекао је Јанковић.

Ненад Јанковић каже да је тренутно најангажованији на музичком пољу јер за крај децембра спрема нешто што ће бити велики спектакл.

"Забрањено ми је, ипак, још о томе да говорим", каже Др Неле Карајлић, додајући да ће сви бити изненађени.

Књига "Солунска 28" поново доказује да аутор посједује неисцрпну енергију којом успијева да се избори са највећим животним и умјетничким изазовима, став је књижевне критике.

Критичари, такође, оцјењују да Јанковић, приповиједајући о свему што је снашло станаре Солунске 28 током њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату, нуди подједнак читалачки ужитак и онима који су читали први дио трилогије, али и онима који се тек сада придружују армији његових вјерних читалаца.

Ова књига представља наставак монументалне саге о једној кући, граду и два свијета, те још једном потврђује да је домаћа књижевност у Јанковићу добила један нов, другачији и храбар глас којим овај свестрани умјетник умије и има много тога важног да каже.

Промоција другог дијела књиге "Солунска 28" окупила је вечерас бројне љубитеље лијепе писане ријечи, а сала бијељинске библиотеке "Филип Вишњић" била је премала да прими све заинтересоване.