ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти06/03/2020

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 24 ГОДИНЕ ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

 

БРАТУНАЦ, 6. МАРТА /СРНА/ - Борачка организација Братунац позвала је чланство и становнике овог мјеста да сутра на војничком гробљу присуствују парастосу поводом 24 године од егзодуса сарајевских Срба који су након потписивања Дејтонског споразума оставили одбрањене куће и имања да би наставили живјети у слободи.

 

Након парастоса за погинуле борце са сарајевског ратишта, од којих је 185 пренесено на братуначко гробље, биће прислужене свијеће за покој душа настрадалих и положено цвијеће код спомен-крста.

Око 120.000 Срба напустило је, послије потписивања Дејтонског мировног споразум, одбрањена имања у Илијашу, Вогошћи, Рајловцу, Хаџићима, као и на Илиџи и Грбавици, те дио општина Олово и Пале и иселило се на територију Републике Српске да би живјели слободно, а не под муслиманском контролом као грађани другог реда.

Са њима су изашли и раније протјерани Срби из Сарајева, средње Босне, Коњица, Мостара, који су се били привремено смјестили у овим сарајевским општинама.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, Срби су зарад слободе оставили дједовину и имовину стицану вијековима и одбрањену у 36 офанзива током одбрамбен-отаџбинског рата.

Непрекидне колоне Срба су три мјесеца кроз мећаву напуштале имања, носећи посмртне остатке својих погинулих бораца и нешто покретне имовине.

Јединствен је случај у свјетској историји да су људи исељавајући носили посмртне остатке својих ратника да не остану непријатељу да се над њима иживљава.

Тражили су и прихватали било какав смјештај на простору Републике Српске да би живјели слободни са својим народом, без обзира на материјално стање у којем су се нашли исцрпљени скоро четворогодишњим ратом и остављањем имовине коју су генерације стицале и стварале.

Парастос ће бити служен сутра у 13.00 часова.