ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 08/03/2020

ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСЦИ ДЕСТРУКТИВНИ ПО ДЕМОКРАТИЈУ

 

Политички притисци на правосуђе дјелују деструктивно на укупне демократске односе у БиХ... Неусвајање Ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина у БиХ могло би да доведе до онемогућавања процесуирања предмета ратних злочина јер многи свједоци умиру па ће многи ратни злочинци остати некажњени... Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а у садашњем саставу је бруталан притисак политике и супротан је свим европским стандардима, истиче Тегелтија.

 

Разговарала: Жељка ДОМАЗЕТ

САРАЈЕВО, 8. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија упозорио је да је непримјерен политички притисак на правосуђе деструктиван по укупне демократске односе у БиХ.

"Руководећи се тезом да довољно пута поновљена лаж постаје истина они који фабрикују ту лаж покушавају да створе алиби за преузимање контроле над правосудним системом", тврди Тегелтија у интервјуу Срни.

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ПРЕСТАНКУ МАНДАТА ВСТС - НАЈОЧИТИ ПРИМЈЕР ПРИТИСКА

Тегелтија је оцијенио да је Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу, који је усвојен у Представничком дому парламента БиХ, до сада "најеклатантнији, најочитији, бруталан, демократском друштву и принципу подјеле власти потпуно супротан притисак политике и политичара на правосудни систем".

"Замислите политичар Драган Мектић, против којег је потврђена оптужница за корупцију и којег очекује суђење, предлаже, а Представнички дом усваја смјену чланова највишег правосудног тијела у БиХ. Па каква је то порука судијама и тужиоцима који поступају у предмету у којем је оптужен тај политичар или било који други политичар за корупцију", пита Тегелтија.

Он истиче да је, чак и када се то занемари, тај закон потпуно супротан свим европским стандардима из области правосуђа, подсјетивши да је због сличног потеза Пољска избачена из Европске мреже судских савјета и има огроман проблем са Европском комисијом.

"Ево ја упућујем све да од Брисела или Делегације ЕУ у БиХ затраже мишљење о компатибилности оваквог закона са стандардима ЕУ, којој БиХ тежи", рекао је Тегелтија.

ЗБОГ НЕУСВАЈАЊА РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ МНОГИ БИ МОГЛИ ОСТАТИ НЕКАЖЊЕНИ

Коментаришући чињеницу да БиХ већ готово двије године није усвојила Ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина, Тегелтија истиче да је то неописив апсурд и изражава бојазан да се иза тога крије жеља да се одуговлачењем онемогући процесуирање предмета ратних злочина.

"У коначници, због смрти осумњичених и свједока биће немогуће окончати све те предмете, те ће многи ратни злочини остати непроцесуирани и некажњени", упозорио је Тегелтија.

На констатацију да се у БиХ већ годинама за предмете ратних злочина једнима суди по Кривичном закону БиХ, а другима по Кривичном закону некадашње Југославије, што указује на то да у БиХ нису сви једнаки пред законом, Тегелтија каже да поводом тог питања постоји одговарајућа одлука Европског суда за људска права која јасно истиче забрану ретроактивности.

"Та одлука се мора поштовати", категоричан је Тегелтија.

ПРАВОСУДНИ СИСТЕМ БиХ СУОЧЕН СА ПРОБЛЕМИМА КОЈИХ НЕМА У ДРУГИМ ЗЕМЉАМА

На питање да ли је успјела реформа правосудног система у БиХ и покушај да се он учини ефикаснијим, Тегелтија је напоменуо да је правосудни систем у БиХ посљедица уставне структуре БиХ и да је као такав веома сложен и суочен са бројним проблемима које немају неке друге земље.

Он је оцијенио да су постигнути изузетно добри резултати у многим областима, као што је смањење броја неријешених предмета на судовима и тужилаштвима, значајно скраћење рока трајања поступака, мада, како каже, и ту постоји простора за додатно побољшања стања.

"У неким областима, као што је борба против корупције, резултати нису задовољавајући. Проблем је и то што се добри резултати једноставно не виде од ових лоших у области процесуирања корупције јер је на томе фокус јавности, па се површно стиче утисак да у правосуђу ништа не ваља, а то је далеко од истине", рекао је Тегелтија.

Осврћући се на чињеницу да је посљедњих година и он лично, као и неке његове колеге изложен сталним притисцима појединих политичких званичника који траже њихове смјене и оставке, Тегелтија каже да је ту "ствар врло једноставна и јасна".

"У мени виде персонификацију правосудног система на који немају утицај и то желе да промијене, при томе се служећи познатим методама дисквалификације, дискредитације, спиновања, етикетирања који се учестало понављају кроз медије које контролишу. На тај начин покушавају да остваре свој циљ и стварају општу климу у којој је једино рјешење 'склонити Тегелтију' и онда ће 'процвјетати руже", рекао је предсједник ВСТС-а.

Коментаришући оцјене појединих политичара из опозиционих странака у Републици Српској да је правосуђе у Српској под контролом српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а истовремено се хвале судским пресудама судова у Српској онда када пресуђују у њихову корист, Тегелтија каже да је то само по себи оксиморон /апсурд/.

"Када поједини политичари, невладине организације или групе грађана које тврде да је правосуђе под политичким утицајем добију пресуде судова у своју корист, тада се на сав глас њима јавно хвале и доказују како је независни суд потврдио да су у праву", подсјећа Тегелтија.

Он додаје да тада нема примједби на независност правосуђа, да тада правосуђе није проблем или је то, у најбољем случају, доказ да у правосуђу има "појединих часних судија".

"Ако је то правосуђе под политичким утицајем, зар не би било логично да пресуђује константно против појединаца, група или невладиних организација који су 'опоненти власти'. Примјера за овакве дупле стандарде је безброј", напомиње Тегелтија и закључује да то само говори о бесмислености свих тих оптужби.