ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/03/2020

ПРВО БРИГА О ЛОВИШTУ ПА ТЕК ОНДА ЛОВ

 

У ловачки дом до сада је уложено око 40.000 КМ, а потребно је око 60.000 КМ да би објекат био завршен. Дио средстава обезбијеђен од ресорног министарства, дио од општине и ловачког удружења, а дио су скупили сами ловци.

 

Приредила: Марија АДАМОВИЋ

КОСTАЈНИЦА, 7. МАРTА /СРНА/ - Ловачко удружење "Баљ" из Костајнице газдује ловиштем површине 8.568 хектара, а за више од 160 чланова, који бригу о ловишту одлично уклапају са дружењем у природи, приоритет није лов, него очување ловишта, брига о дивљачи и унапређење ловног туризма.

Предсједник удружења Ненад Рељић каже се за Срну да се, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске тренутно реализује пројекат постављања аутоматских хранилица са видео-надзором.

"Циљ постављања хранилица јесте задржавање, прихрана и побољшање квалитета дивљачи у нашем ловишту, док преко надзорних камера пратимо бројност дивљачи и ефективност хранилица. Прошле и ове године поставили смо десет хранилица и исто толико надзорних камера”, објашњава Рељић.

Он напомиње да ресорно министарство издваја новчана средства за ловачка удружења с циљем развоја ловства.

"Министарство је у посљедње двије године са око 20.000 КМ подржало наша четири пројекта. Дио средстава смо повукли за набавку дивљачи, дио смо уложили у ловачки дом који је у изградњи, а дио за набавку хранилица прошле и ове године”, прецизира Рељић.

Он наводи да су прошле године успјели да "покрију" ловачки дом на брду Баљ на локацији Вучјак, што је један од највећих послова који у посљедњих пар година урађен у овом ловачком удружењу.

"Циљ нам је да направимо објекат који ће имати смјештајни капацитет од 26 кревета, тако да будуће генерације могу размишљати и о квалитетнијем ловном туризму", истиче Рељић.

У ловачки дом до сада је уложено око 40.000 КМ, а потребно је око 60.000 да би објекат био завршен. Дио средстава обезбијеђен од ресорног министарства, дио од општине и ловачког удружења, а дио су скупили сами ловци.

"Лани смо завршили и ловну основу, односно акт на основу кога се користи ловиште током десет година. Морамо испунити одређене услове да бисмо могли користити ловиште, што подразумијева одређени број чека, хранилица, ловно-техничких и ловно узгојних објеката", објашњава Рељић.

Све то се конципира преко ловне основе која представља десетогодишњи план развоја лова и ловачког удружења "Баљ".

Ловци имају на располагању двије ловачке куће, ловачки дом у граду у коме се налази и канцеларија удружења, те ловачки дом у изградњи. У ловишту се налази 12 високих чека и више од 40 хранилишта.

Према Рељићевим ријечима, у костајничком ловишту од високе дивљачи лове се срндаћи и дивље свиње, а од ситне лисица, зец и фазан, те у посљедње вријеме и шљука.

"Прије неколико година имали смо одстрел срндаћа и тај трофеј је оцијењен као бронзани. Код срндаћа се оцјењују рогови, њихова дебљина, висина, распон, дужина парожака, боја, окићеност… и ово је један од најбољих одстрела у нашем удружењу", наводи Рељић.

Чланарина је 120 КМ за редовне и 70 КМ за почасне ловце, а у цијену је укључена и ловна карта.