ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/03/2020

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "УСТАВНОСТ И ДРЖАВНОСТ У БиХ"

 

КОТОР ВАРОШ, 6. МАРТА /СРНА/ - Репринт издања листа "Отаџбина" и књига "Уставност и државност у БиХ" промовисани су вечерас у Народној библиотеци у Котор Варошу, а аутор Божидар Бојанић каже да га је Уставни суд БиХ својим врло спорним одлукама понукао да напише ову књигу.

 

"Да напишем књигу `Уставност и државност у БиХ` понукао ме Уставни суд БиХ неким својим врло спорним одлукама јер је свима јасно да се ту ради о атаку на Републику Српску и да све то што тај суд ради нема везе са правом", истакао је Бојанић.

Бојанић је рекао да је лист "Отаџбина" настао у вријеме када је ратни вихор већ почео на овим просторима, по узору на Кочићеву "Отаџбину".

Рецензент листа "Отаџбина" Богдан Ристић нагласио је да је он настао на темељима Кочићевог истоименог листа.

"Уколико ова наша отаџбина бар дијелом личи на ону Кочићеву, ми смо поносни. У овом листу су објављиване теме везане за културу, књижевност и све аспекте друштвеног живота. Било би добро да се настави тај посао, а ово репринт издање бројева од маја 1994. године до новембра 1997. године представља трајну вриједност", појаснио је Ристић.

Рецензент Ђурађ Кушљић рекао је да лист "Отаџбина" није штедио никога, па ни тадашњу власт.

"У вријеме када је настао, циљ листа био је да сачува народ да не уђе у ратне сукобе и да се избјегну ружни догађаји", поручио је Кушљић.

Вечерашњој промоцији присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.