ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/03/2020

У СРИЈЕДУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛУ ДЈЕЦУ СРПСКОГ САРАЈЕВА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 8. МАРТА /СРНА/ - Основна школа "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву обиљежиће 11. март, Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на њене ученице Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

 

Наташа и Милица убијене су за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом. Тог дана је снајпериста са зграде "Лориса" из муслиманског дијела града угасио два млада живота.

Кобног дана десетегодишња Милица и деветогодишња Наташа нису завршиле омиљену игру ластишем коју су, не сумњајући у зле намјере одраслих, започеле испред своје зграде у тадашњој Улици Раве Јанковић на броју 59.

Дјевојчице су одмах превезене у болницу Касиндо, у чијем записнику је наведено да је Милица довезена мртва, а да је Наташа преминула 15 минута након пријема.

Љекар у болници Славко Ждрале констатовао је тешке повреде главе, без могућности да им буде пружена икаква помоћ.

Наташа и Милица остале су нераздвојне и послије смрти, сахрањене су једна до друге на гробљу Миљевићи у Источном Новом Сарајеву, само неколико километара од града у којем су рођене.

Директор Основне школе "Свети Сава" Данијела Мрда рекла је Срни да су, поред Наташе и Милице, још четири ученика ове школе изгубила живот.

Најмлађа, Зорица Дивчић, била је тек уписана у први разред, а најстарија Дијана Ћосовић, никада није подигла свједочанство које се и данас налази у школској архиви.

"Увијек је тешко причати о 11. марту, а наша је обавеза и дужност, као просвјетних радника, али и грађана да спомињемо најмлађе који су невино страдали у току рата", нагласила је Мрда.

У знак сјећања на Наташу и Милицу, али и на сву убијену дјецу на подручју Српског Сарајева, у сриједу, 11. марта, биће положено цвијеће и вијенци на Спомен-обиљежју подигнутом у школском дворишту, те служен парастос и одржан историјски час којем ће присуствовати ученици и наставници свих школа из регије.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске Милорад Којић рекао је Срни да је, према изјавама свједока, што је годинама доступно Тужилаштву БиХ, евидентирано име и презиме снајперисте који се хлалио како је убиством ове двије дјевојчице испунио своју норму.

"Убисто Наташе и Милице је специфично, јер су сви сматрали да ће се потпуно поштовати одлука о примирју. Међутим, то се није десило, јер су монструми, по очигледном налогу њихових тадашњих политичких и војних власти, на бруталан начин убијали и дјецу да би испровоцирали српску страну да одреагује и буде оптужена за кршење примирја", нагласио је Којић.

Он је истакао да је убиство дјевојчица, које никога нису могле да угрозе, била једна од метода коју је непријатељ користио да би изазвао Србе, рачунајући да посебно убиство дјеце никога не може оставити равнодушним.

Којић је навео да је Центар радио посебно истраживање које је обухватило 585 убијене српске дјеце од 1992. до 1995. године у БиХ, те шесторо дјеце која су преживјела сексуална злостављања и тортуре због којих и данас трпе одређене психичке посљедице.

"Веома је важно да правосудни органи покрену процесе против свих који су починили страшне злочине над свим народима, прије свега мислим на злочине почињене над српским народом, посебно над дјецом као најосјетљивијом категоријом", сматра Којић.

Он је истакао да се правосудне интитуције, које су потпуно инертне када су у питању злочини над Србима, морају што прије позабавити овим питањима.

"За убиство Наташе и Милице, али и Данке из Јошанице, дјеце Димитријевић из Скелана, односно Сребреничке регије, дјеце Јанковић на подручју Јајца и многих других малих страдалника током рата, злочинци нису одговарали што је недопустиво", нагласио је Којић.

У Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево кажу да случај убијених дјевојчица Наташе и Милице није једини, јер су многа српска дјеца убијана и тешко рањавана у дијеловима Сарајева под српском контролом, Војковићима, Грлици, Врацама, а да нико никада за то није процесуиран.

"Нама остаје да се сјећамо свих српских жртава, међу којима су и наши најмлађи, те да обиљежавамо датуме њихових страдања и на тај начин не заборавимо шта нам се дешавало у не тако давној прошлости", поручили су из ове Организације.