ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти08/03/2020

ПАРАСТОС ЗА УБИЈЕНА 43 СРПСКА БОРЦА ИЗ ГРБАВИЦЕ

 

БРЧКО, 8. МАРТА /СРНА/ - На православном гробљу у насељу Грбавица код Брчког данас је служен парастос за 43 припадника ВРС из тог краја, међу којима је и 13 бораца које су на данашњи дан 1993. године у Бодеришту заробили и масакрирали припадници такозване Армије БиХ.

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је то био један од специфичних ратних злочина, јер је масакрирање српских бораца вршено и постмортално до те мјере да их породица није могла одмах идентификовати.

"Када то имате у виду, можете да претпоставите који је то степен мржње сваког облика деструкције и шта би било да се нисмо, не дај Боже, организовали и да нисмо спријечили њихове хорде које су имале намјеру, не само да нас протјерају са ових простора, него да нас и биолошки и физички униште", рекао је Савчић новинарима.

Предсједник брчанског Удружења породица погинулих бораца Војске Републике Српске Јован Пудић нагласио је да постоји безброј доказа за овај злочин, те да су само још три директна починиоца жива.

"У посљедњих 10 година вршена су истраживања и прикупљани докази да би 30. децембра прошле године Тужилаштво поднијело оптужницу за девет окривљених, коју је Суд прихватио за њих пет. Прво рочиште било је 20. јануара, а на основу информација које смо добили из Тужилаштва, очекује се да крајем овог мјесеца почне и прво суђење", истакао је Пудић.

Он очекује да ће казна бити драстична.

Пелка Пудић, која је тог дана изгубила осамнаестогодишњег сина Радана и дјевера Стојана, рекла је новинарима да на правду чека 27 година и нада се да ће је дочекати.

"Жељела бих да док сам жива дочекам ту правду, иако ће моје срце и даље бити рањено", рекла је Пудићева.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је у Брчком почео процес против петорице оних који се сада сматрају кривцима, али да тиме правда није окончана.

Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да је ово један од најтрагичнијих ратних злочина који су се десили за вријеме отаџбинског рата и да сви на правду чекају 27 година.

Милић је напоменуо да је сада велики терет на правосуђу БиХ које мора да задовољи правду и свима покаже да је то суд који суди по праву и правди.

"То је важно, не само за породице страдалих јунака, него и да би се отклонила свака сумња да можемо рачунати на правду и да се можемо посветити изградњи даље будућности и просперитета у овој заједници", рекао је Милић новинарима.