ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/03/2020

ЗАТВОРЕН "ФЕСТ" УРУЧЕЊЕМ НАГРАДЕ МАЛКОВИЧУ

 

БЕОГРАД, 9. МАРТА /СРНА/ - У Београду је свечано затворен 48. Београдски међународни филмски фестивал "Фест", додјелом награда и уручењем признања "Београдски побједник" за изузетан допринос филмској умјетности холивудском глумцу Џону Малковичу.

 

"Београдски побједник" за најбољи филм у Главном такмичарском програму на синоћњој церемонији затварања припао је филму "Невидљиви живот" редитеља Карима Ањуза, који говори о невидљивом животу жена, посебно самохраних мајки, избјеглица и Ромкиња у региону.

Награду за најбољег редитеља добио је Вацлав Мархоул за филм "Обојена птица", јер је "направио искорак из свих тренутних филмских трендова и закорачио у екстрем", саопштио је организатор фестивала "Цебеф".

Због специфичности стилског поступка према тешкој и озбиљној теми, Рита Калнејаис награђена је за најбољи сценарио за филм "Млијечни зуби".

За лик оца који жели да врати дјецу у филму "Отац", хрватски глумац Горан Богдан добио је награду за најбољег глумца у главној улози, коју је посветио колеги, преминулом српском глумцу Небојши Глоговцу.

Трина Дрихолм награђена је за најбољу женску улогу у филму "Дама херц".

За најбољи деби награђен је Филипо Менегети, редитељ филма "Нас двије".

Награда публике уз подршку Делегације ЕУ у Србији за најбољи европски филм у Главном такмичарском програму припала је филму "Сумрак у бечком хаустору".

Награду је Младену Ђорђевићу уручио Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Најбољи филм у такмичарском програму "Фест фокус" јесте остварење Иване Младеновић "Ивана грозна".

Жири такмичарског програма "Небојша Ђукелић" одлучио је да награду која носи име српског чувеног критичара додијели филму "Матер" редитеља Јуре Павловића.

"Политикина" награда Милутин Чолић, за редитеља најбољег српског филма на "Фесту" уручена је Младену Ђорђевићу за "Сумрак у бечком хаустору". Ђорђевић је награду посветио гастарбајтерима, о којима његов филм говори.

Због "своје драматичне атмосфере, одличног рада редитеља и сјајне глумачке екипе", награда жирија "Федеора" додијељена је филму "Отац" Срдана Голубовића.

"Стела артоа" за најтраженији филм припала је филму "Отац" Срдана Голубовића.

На крају церемоније велико финале означила је додјела "Београдског побједника" за изузетан допринос филмској умјетности Џону Малковичу.

"Никад немам осјећај као да сам заслужио признања јер сам имао толико среће у животу. Имао сам прилику да радим са заиста сјајним људима, феноменалним колегама, редитељима, писцима, глумцима, глумицама, била је ово феноменална вожња", рекао је легендарни холивудски глумац примајући награду.

Након додјеле награда Малкович је извео музичко-сценски перформанс "Музички критичар", који је осмислио Алексеј Игудесман.