ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/03/2020

НОВИ ГРАНИЧАРИ ТЕК ЗА ГОДИНУ МОГУ НА ГРАНИЦУ

 

За пријем 400 будућих граничних полицајаца, колико је предвиђено Правилником о унутрашњој организацији, потребно је осам милиона марака, а они би могли да буду упућени на границу тек за годину дана након обуке, рекао је Галић.

 

Разговарала: Жељка ДОМАЗЕТ

САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Да би Гранична полиција БиХ адекватно заштитила границу БиХ у условима појачаног прилива илегалних миграната након одлуке Турске да отвори границе за мигранте, према процјенама, потребно јој је додатних 1.200 граничних полицајаца.

Директор Граничне полиције Зоран Галић у интервјуу Срни наводи да Гранична полиција послове надзора границе спроводи на граници БиХ дужине око 1.600 километара, те 83 гранична прелаза.

"Ове послове, према Правилнику о унутрашњој организацији, предвиђено је да обавља 2.426 полицијских службеника, колико је систематизованих радних мјеста полицијских службеника. Закључно са 1. мартом, број попуњених радних мјеста полицијских службеника износи 2.025, што значи да Граничној полицији тренутно недостаје 401 полицијски службеник", наводи Галић.

На питање колико је Граничној полицији потребно нових граничних полицајаца да би се на адекватан начин суочила са новим великим приливом миграната, Галић каже да је, према процјенама, то три пута више него што је Правилником предвиђено.

"Направили смо процјене колико је људи потребно за одговарајући одговор на источном дијелу границе како би се покриле све могуће тачке преласка у дужини око 600 километара. Ријеч је о недостатку око 1.200 полицијских службеника", истиче Галић.

Уколико би Гранична полиција БиХ одмах добила средства да прими потребан број полицајаца, према Галићевим ријечима, новопримљени полицијски службеници на границу би могли да буду упућени тек након годину дана.

"Прије свега, треба истаћи да сама конкурсна процедура и процес школовања граничних полицајаца траје око годину дана. Када бисмо, хипотетички, примили нових недостајућих 400 полицијских службеника са чином полицајаца у 2020. години, почевши од 1. априла ове године било би потребно осам милиона марака", наводи Галић.

Од тог износа, појашњава Галић, за плате би било потребно 6.500.000 КМ, а за накнаде 1.500.000 КМ.

Галић додаје да је евидентан притисак држављана земаља високог миграционог ризика из смјера Србије и Црне Горе на границу БиХ, због чега је ангажовано додатних 145 полицијских службеника Агенције за истраге и заштиту, Дирекције за координацију полицијских тијела и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

"Гранична полиција улаже свој максимум и чинимо све што је у нашој моћи како бисмо квалитетно заштитили границу", рекао је Галић.

Према његовим ријечима, упркос лимитирајућим факторима који се огледају у знатном недостатку кадровских и материјално-техничких капацитета, Гранична полиција предузима низ организационих и оперативних мјера и радњи с циљем спречавања и сузбијања незаконитих миграција.

"Интензивирана је размјена информација и других видова заједничких активности са граничним службама сусједних земаља. Поред тога, обавља се континуирано ванредно ангажовање полицијских службеника у организационим јединицама Граничне полиције које су изложене појачаном миграционом притиску. Такође, прераспоређују се специјализоване јединице Граничне полиције, мобилна јединица за подршку и контролу, те јединица за надзор и осматрање на критичним тачкама илегалних прелазака и слично", наводи Галић.

Галић је рекао да је током прошле године 13.251 особа одвраћена у покушају илегалног преласка границе БиХ.

"Од почетка ове године одвраћено је више од 1.500 особа у покушају илегалног преласка границе. Највише је држављана Пакистана, Афганистана, Ирака, Марока и Алжира", навео је Галић.