ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/03/2020

ПЈЕСНИКУ БОЈАНУ ВАСИЋУ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА "МИРОСЛАВ АНТИЋ"

 

НОВИ САД, 9. МАРТА /СРНА/ - Пјесник Бојан Васић добитник је престижне пјесничке награде "Мирослав Антић" за прошлу годину за збирку пјесама "Топло биље" у издању Културног центра Новог Сада.

 

Одлуку о додјели награде једногласно је донио жири у саставу Мирослав Радоњић, Мина Ђурић и Дејан Алексић.

"Васић је један од представника млађег песничког нараштаја, а овом збирком шири препознатљив поетски простор и суптилно остварује дослух са поезијом Мирослава Антића", образложио је одлуку жирија Мирослав Радоњић на данашњој конференцији за новинаре у Новом Саду.

Васићу ће награда бити уручена у сриједу, 11. марта, послије церемоније отварања манифестације "Антићеви дани".

Предсједник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић рекао је да је циљ традиционалне пјесничке манифестације подсјећање и упознавање о стваралаштву легендарног умјетника Мирослава Мике Антића.

"Неправедно је што Антића многи доживљавају као дечијег песника. Ова манифестација допринела је да се велики број људи упозна о стваралаштву Мике Антића и да им буде јасно да је реч о свестраном уметнику", навео је Јелушић.

Он је истакао понос Новосађана именом великог умјетника.

"Новосађани су поносни на чињеницу да готово не постоји град или општина у Србији у којој школа или предшколска установа не носе Антићево име", рекао је Јелушић, подсјећајући да ће наредне године Нови Сад понијети титулу Европске пријестонице културе, чему је допринос својим стваралаштвом дао и Мирослав Антић.

Помоћник директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић рекла је да су стихови из Антићеве "Бесмртне песме" инспирисали организаторе у креирању овогодишњег богатог програма "Антићевих дана".

Зоран Вучевић, који је у вријеме покретања манифестације био предсједник Скупштине Новог Сада, подсјетио је да је духовни отац "Антићевих дана" био Драшко Ређеп.

"Ређеп је дао и идејну подлогу о начину организације манифестације. Зато никако не смемо заборавити на допринос Ређепа који је био свестрани културни прегалац, књижевни и ликовни критичар", рекао је Вучевић.

Манифестација "Антићеви дани" трајаће до 13. марта, а пратиће је културно-умјетнички програми.

Мирослав Мика Антић /1932-1986/ био је велики српски пјесник 20. вијека.

Осим писања незаборавних пјесама, радио је у луткарском позоришту, бавио се и сликарством, новинарством, као и филмом, а једно вријеме је био и морнар.