ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника10/03/2020

ПРЕТРЕСИ У ЦАЗИНУ ЗБОГ ИЗДАВАЊА ЛАЖНИХ ДИПЛОМА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 10. МАРТА /СРНА/ - У наставку акције кодног назива "Перо" која се односи на издавање лажних диплома припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ одузели су предмете и документацију приликом претреса просторија Високе међународне школе Цазин и образовног центра "Вита плус" у Цазину.

 

У претресу ових просторија јуче су одузети 1.164 предмета /регистратори, матичне књиге, новац/, те разна пословна документација и други предмети који могу послужити као доказ за кривична дјела, саопштено је из Сипе.

Просторије су претресене ради проналаска трагова и предмета који се доводе у везу са почињењем кривичних дјела организовани криминал, у вези са кривичним дјелима злоупотреба службеног положаја и овлаштења, кривотворење, пореска утаја и прање новца.

Поступајући према наредбама Кантоналног суда у Бихаћу, наставак акције "Перо" извршен је у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Унско-санског кантона и службеника Кантоналне управе за инспекцијске послове Бихаћ.

Према ранијим наводима медија, ова установа, иако је престала са радом 2005. године, и даље је вршила упис кандидата.

У притвору се од раније налази Адмир Хаџипашић, бивши делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ и посланик у кантоналном Скупштини, те некадашњи генерални секретар А-СДА.

Он је и власник Центра за образовање "Вита плус" у Цазину и главни организатор криминалне групе која је, према наводима кантоналног Тужилаштва, оштетила буџет за 200.000 КМ.

Осим Хаџипашића, у притвору је и његов сарадник и сувласник Центра Горан Лаловић. Осталих десетак особа брани се са слободе, уз мјере забране.

Они су, наводно, продавали дипломе по цијени од 1.000 до 25.000 КМ.