ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/03/2020

ПОМЕН СТРАДАЛОЈ ДЈЕЦИ СРПСКОГ САРАЈЕВА

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Служењем помена и полагањем вијенаца данас ће бити обиљежен Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

 

Директор Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда рекла је да, због превентивних мјера за сузбијање ширења вируса корона, неће бити најављеног програма са историјским часом, те да ће програму присуствовати само одрасли.

"Не могу мајкама страдале дјеце рећи да не долазе, али неће бити скупа, јер неће бити ни најављеног програма како смо све замислили", рекла је Мрда Срни након одлуке Владе Републике Српске о забрани јавних окупљања због тренутне епидемиолошке ситуације у Српској.

Она је навела да ће помену, осим породица, присуствовати директор Центра Републике Српске за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Основна школа "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву требало је сутра да обиљежи Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, међу којима су њене ученице Наташа Учур и Милица Лаловић, које су синоним страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Наташа и Милица убијене су за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом.

Тог дана је снајпериста са зграде "Лориса" из муслиманског дијела града угасио два млада живота.

У знак сјећања на Милицу и Наташу и 123 убијене дјеце на подручју Српског Сарајева, 13. септембра 2018. године у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву откривен је споменик свој невино страдалој дјеци са подручја овог града, а 11. март се обиљежава као Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Наташа и Милица биле су ученице ове школе.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на 123 убијене дјеце, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, најстарије 17 година.