ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/03/2020

СОКОЛСКИ ДОМ ВРАЋА СЈАЈ И ФУНКЦИОНАЛНОСТ

 

Од краја 2018. године до данас урађена је санација дограђеног дијела Соколског дома, а предстоји најозбиљнији дио пројекта који обухвата реконструкцију, рестаурацију и адаптацију комплетне главне зграде

 

Приредила: Љерка БЈЕЛИЦА

БИЈЕЉИНА, 11. МАРТА /СРНА/ - Руинираној згради Соколског дома у Бијељини изграђеној 1929. године у неовизантијском или српско-византијском стилу ускоро ће бити враћен сјај и функционалност.

Архитекта Дирекцијe за изградњу и развој града Љубинка Стевић рекла је Срни да је овај објекат у функцији, али у лошем стању због одсуства редовног одржавања.

Фискултурна сала у приземљу користи се за тренинге одбојкаша и клубова борилачких вјештина, а канцеларије у приземљу и на спрату за потребе Мјесне заједнице и архиве локалне самоуправе, која је овдје измјештена након катастрофалне поплаве 2014. године.

Стевићева наводи да је за реконструкцију неопходна санација фасаде, унутрашњих зидова, дотрајале стропне конструкције, столарије и степеништа, замјена дотрајалих подова, као и кровне конструкције, кровних покривача и димњака.

"Временом је различитим интервенцијама у више наврата дошло до промјена аутентичног изгледа објекта, које нису довеле до драстичних промјена уличне и бочне фасаде, али је доградњом свлачионица у дијелу објекта битно нарушен изворни изглед дворишне фасаде", каже она.

Према ријечима архитекте, фасадна столарија од кованог гвожђа оштећена је корозијом, али ју је могуће, савременим поступцима, довести у солидно стање.

"Дијелови објекта са фискултурном салом и бином су у веома лошем стању и захтијевају хитне радове на реконструкцији и санацији, са пратећим конзерваторским радовима, да би се Соколски дом заштитио од даљег пропадања и наставио да служи намјени, у циљу очувања и презентације овог објекта споменичке вриједности", оцјељује Стевићева.

ДЈЕЛО СЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИТЕКТЕ МОМИРА КОРУНОВИЋА

Соколски дом у Бијељини је угловница у центру града, у Улици Кнеза Иве од Семберије, а саграђен је тридесетих година прошлог вијека, када су у готово свим већим градовима тадашње Краљевине Југославије грађене зграде соколара – витезова спорта, али и националног јачања и отпора свакој окупацији.

Пројекат за изградњу израдио је познати српски архитекта Момир Коруновић, предводник националног стила, који је у периоду између два свјетска рата широм југословенских простора изградио више од 80 објеката различитих намјена, претежно цркава, спомен-обиљежја, соколских домова и пошта.

"Инспирисан средњовјековним српско-византијским сакралним неимарством, традиционалном моравском кућом са луковима, тековинама арт нувоа, романтичарског експресионизма, чешког рондо-кубизма и ар декоа, оформио је синкретичку, препознатљиво ауторску варијанту националног стила", каже бијељински архитекта Љубинка Стевић.

Она наводи да је зграда Соколског дома у Бијељини управо грађена у националном стилу - неовизантијском или српско-византијском.

Према ријечима Стевићеве, у документу "Анализа постојећег стања и ревизија валоризације културно-историјског и природног насљеђа града Бијељина" из 2002. године, који је урађен у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Соколски дом валоризован је као објекат споменичких вриједности.

Одлуком Комисије за очување националних споменика 2019. године проглашен је националним спомеником, који уживају највиши степен заштите у Републици Српској.

Налази се на парцели површине 1.143 метра квадратна која је у посједу града.

ПРИ САНАЦИЈИ ЈЕ НЕОПХОДНО САЧУВАТИ АУТЕНТИЧНОСТ ОБЈЕКТА

Бијељинска Дирекција за изградњу и развој града урадила је комплетан главни пројекат реконструкције, санације и адаптације Соколског дома којим су обухваћени радови на уређењу фасаде и унутрашњости објекта, као и замјена инсталација водовода и канализације, електро-инсталација, гријања и вентилације.

"Обнова Соколског дома подразумијева свеобухватну санацију и реконструкцију, а с обзиром на то да се ради о објекту споменичке вриједности она мора бити изведена веома пажљиво и у свему уз поштовање и очување архитектонско-обликовних, конструктивних и функционалних одлика објекта и његове аутентичности", истиче Стевићева.

Стручњаци оцјењују да ће реконструкција значајно допринијети продужетку трајања објекта и очувању његових битних карактеристика и аутентичности, као и враћању свих садржаја које је Соколски дом имао по изградњи.

"Поред неспорно спортске намјене коју сваки соколски дом има као једну од битних карактеристика, реконструкцијом објекту треба вратити и његову мултифункционалност", каже Стевићева.

У прилогу томе она наводи да је постојећа сала у објекту, која се данас користи искључиво за тренинге спортских клубова, веома акустична и да посједује бину и веома лијепу галерију на нивоу првог спрата.

"Реконстукција објекта подразумијева да се сала доведе у стање да се у њој поново могу одржавати и разне представе, првенствено музичке, те да може служити за рад културно-умјетничког друштва, хора и за друге садржаје из области културе и умјетности", закључује Стевићева.

Према њеним ријечима, од краја 2018. године до данас урађена је санација дограђеног дијела Соколског дома, а предстоји најозбиљнији дио пројекта који обухвата реконструкцију, рестаурацију и адаптацију комплетне главне зграде.

"Ријеч је о радовима на детаљној, конструктивној санацији крова, рестаурације и адаптације фасаде са враћањем аутентичног изгледа објекта, уз употребу аутентичних материјала у највећој могућој мјери, очувањем елемената фасадне пластике, постојећих прозора, врата, те враћањем елемената који су временом уклоњени са појединих дијелова", наводи Стевићева.

Враћање аутентичног изгледа подразумијева и враћање уклоњених декоративних елемената на подовима, зидовима, степеништу, оградама, као и поновно отварање зазиданих отвора врата и прозора.