ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти11/03/2020

СЛУЖЕН ПОМЕН СТРАДАЛОЈ ДЈЕЦИ СРПСКОГ САРАЈЕВА

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је данас у Источном Новом Сарајеву, а тим поводом служен је помен и положени су вијенци у дворишту Основне школе "Свети Сава", гдје се налази споменик свој невино страдалој дјеци са подручја Источног Сарајева.

 

Међу страдалом дјецом су и ученице ове школе Наташа Учур и Милица Лаловић које је муслимански снајпериста убио за вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом, и синоним су страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Директор Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда том приликом је истакла да је онај ко пуца у дијете убио човјечанство и да је то злочин који се не смије препустити забораву.

"Наше истине су често остале недовољно причане, сакривене у историјском контексту догађаја 20. и 21. вијека и нема оправдања што већ 25 година нисмо довољно причали о нашој дјеци. Ово спомен-обиљежје јњсте наш омаж њима који су били ђаци, који су вјеровали одраслима и који су се заувијек настанили у Царству небеском", указала је Мрда.

Према њеним ријечима, од укупно 585 дјеце обухваћене истраживањем Републичког центра од 1990. до 1995. године, њих 123 страдало је на подручју града Српско Сарајево, шесторо дјеце били су ученици Основне школе "Свети Сава", од којих је најмлађе тек уписано у први разред, а најстарије није никада подигло свједочанство о завршеној основној школи.

"Синоним страдања дјеце јесу свакако Наташа Учур и Милица Лаловић, дјевојчице које су убијене снајперским хицима 11. марта 1995. за вријеме примирја, док су играле ластиш испред своје зграде на Грбавици под српском контролом", додала је Мрда.

Она је рекла да је најмлађи страдали у протеклом рату био Милун Тешановић, који је имао само 18 мјесеци.

"Многи од настрадале дјеце свирепо су мучени па убијани, неки чак и пред очима родитеља", додала је Мрда.

Она је рекла да је март посебан мјесец у сјећању сарајевских Срба, мјесец егзодуса, мјесец погрома и мјесец у којем су се Срби раселили на разне стране свијета и са собом однијели посмртне остакте своје дјеце.

"Неки су се настанили у Источном Сарајеву и наша обавеза је и заувијек ће бити да их окупљамо на овако важне датуме и сачувамо невине жртве од заборава", нагласила је Мрда.

Мрда је рекла да спомен-обиљежје пружа прилику ученицима да трајно путем историјских часова и његовањем успомене на страдале вршњаке граде осјећај припадности и очувања сјећања.

"На тај начин живот побјеђује смрт, а жртве нису биле узалудне. Нека живе наши потомци и Република Српска", нагласила је Мрда.

Као знак сјећања на Милицу и Наташу и 123 убијене дјеце на подручју Српског Сарајева, 13. септембра 2018. године у дворишту Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву откривен је споменик свој невино страдалој дјеци са подручја овог града, а 11. март се обиљежава као Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара "Сумрак", који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на 123 убијене дјеце, од којих је најмлађе имало 16 мјесеци, најстарије 17 година.

Помену су присуствовали изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, директор Центра Републике Српске за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Прусуствовали су и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, Пале Бошко Југовић, Соколац Милован Бјелица и представници општине Источна Илиџа, као и чланови породица настрадале дјеце и представници борачких организација.

Након јучерашње одлуке Владе Републике Српске о превентивним мјерама за сузбијање ширења вируса корона које подразумијевају забрану јавних окупљања, данас није одржан раније најављени програм са историјским часом.