ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/03/2020

НОВИ РОМАН ДОКТОРА ДРАГАНА КОВАЧА УСКОРО ПРЕД ЧИТАОЦИМА

 

TРЕБИЊЕ, 11. МАРТА /СРНА/ - "Исповијест доктора Рунда" нови је роман Драгана Ковача, специјалисте за ургентну медицину запосленог у служби Хитне медицинске помоћи у Tребињу, који ће ове седмице угледати свјетлост дана и наћи се пред читаоцима.

 

Ковач је рекао Срни да је одлучио да напише роман о доктору Петру Рунду који је живио и радио одређени период у Tребињу, до 1942. године када је под тајанственим околностима објешен у усташком затвору.

Ковач је истакао да је ријеч о занимљивој, интелигентној личности која је на најсветији начин задужила Tребиње, те човјеку који је радећи часно свој љекарски посао изгубио живот због тога.

"Његов живот био је врло интересантан, а његов пут као студента невјероватан. Он је добио стипендију од Русије у коју је отишао за вријеме Првог свјетског рата. Тамо је прешао 10.000 километара бјежећи пред разулареним бољшевицима, тако да је од Москве завршио у Владивостоку и ту га је амерички брод покупио и вратио у Дубровник", навео је аутор романа.

Ковач наводи да се стари Tребињци који су познавали доктора Петра Рунда најљепше изражавају о том љекару и његовој породици.

"С обзиром да су његов отац као и његов таст били врло интересантни људи, а с обзиром да су и моја претходна три романа историјско-породичне саге одлучио сам да у овом случају у роману направим једну комбинацију са историјским и породичним прегледом", рекао је Ковач.

Он је додао да му је приликом писања романа помогао син доктора Петра Рунда, Михајло Рундо, осамдесетседмогодишњи анестезиолог у пензији који живи на релацији Франкфурт-Рисан и овај роман је уствари његова исповијест.

Ковач се нада да ће овај роман као и претходна три романа имати своје читаоце.

Драган Ковач почео је да пише прије седам година и до сада је објавио три романа - "Дневник несна", "Писмо папи", "Погажени тестамент", три збирке приповједака - "Изложба клиничких слика", "Епитаф" и "Преписане приче", као и двије драме.

Доктор Драган Ковач је за своје књижевни опус 2018. године добио златну значку културно-просвјетне заједнице Србије.