ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

ДОДИК: САМОИНИЦИЈАТИВНИ ПОТЕЗ АЛКАЛАЈА О НОМИНАЦИЈИ СИЛАЈЏИЋА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је предсједника 74. засједања Генералне скупштине УН-а Тиђани Мухамеду Банде да је тек сазнао да је стални представник БиХ при УН у Њујорку Свен Алкалај информисао предсједавајућу Источно-европске регионалне групе Бесиану Кадаре да је наводно БиХ донијела одлуку да номинује Хариса Силајџића за почасног члана Комитета за награду Нелсон Мандела.

 

"Желим да вас обавијестим да сам управо сазнао да је Свен Алкалај, амбасадор и стални представник БиХ при УН у Њујорку, упутио писмо 26. фебруара у којем обавјештава госпођу Бесиану Кадаре, амбасадора и сталног представника Албаније при УН у Њујорку, у својству предсједавајуће Источно европске регионалне групе за фебруар 2020. године, да је наводно БиХ донијела одлуку да номинује господина Хариса Силајџића, за почасног члана Комитета за награду Нелсон Мандела", истакао је Додик у писму, које је упућено и свим државама чланицама Источно-европске регионалне групе.

У вези са наведеним чињеницама, српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да жели да информише Мухамеда Банду да је то самоиницијативни потез амбасадора, који је без овлаштења и без одлуке институција БиХ иницирао поменуту кандидатуру.

"Уједно желим да додам да Предсједништво БиХ, које је надлежно за овакве одлуке, није било информисано нити је одлучивало о овој кандидатури. У том смислу, молим Вас да наведено писмо господина Свена Алкалаја сматрате ништавним", нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је указао да је Алкалај злоупотријебио функцију сталног представника БиХ при УН и лажно обавијестио Источно-европску регионалну групу о oвој наводној одлуци, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"У нади да ћете са своје стране, као предсједник 74. засједања Генералне скупштине УН, предузети адекватне мјере против овог акта, примите изразе мог искреног поштовања", наводи се у писму које је упутио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.