ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/03/2020

НОВИ СКАНДАЛ ПРЕДСТАВНИКА БиХ ПРИ УН СВЕНА АЛКАЛАЈА

 

Харис Силајџић ће свакако остати упамћен и по својој изјави препуној мрзилачке страсти према Србима, а то је да је његов крајњи политички циљ укидање Републике Српске.

 

САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Да спољну политику БиХ из дана у дан потресају скандали, посебно од како се на челу Министарства иностраних послова у Савјету министара налази Бисера Турковић, која је у потпуности узурпирала спољну политику не консултујући се и не усаглашавајући је са Предсједништвом БиХ, које је надлежно за вођење спољне политке, доказ је и недавни приједлог за именовање Хариса Силајџића за почасног члана Комитета за награду Нелсон Мендела.

Тај приједлог, у име БиХ, самоиницијативно је упутио амбасадор и стални представник БиХ при УН у Њујорку Свен Алкалај, иако Предсједништво БиХ није било упознато, нити је сходно томе доносило одлуку о кандидатури.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, да би зауставио овај скандал упутио је писмо предсједнику 74. засједања Генералне скупштине УН-а у Њујорк Тиђани Мухамад Банди и свим земљама чланицама Источно-европске групе при УН-у, наводећи да је писмо Свена Алкалаја самоиницијативно и ништвано.

Након овог скандала, нема сумње да би требало да буде затражено и изјашњење Турковићеве - да ли је знала за писмо Свена Алкалаја и да ли му је она дала одобрење да буде члан делегације хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића током посјете Канади.

Од како се на челу МИП-а налази Бисера Турковић очигледно је свима да је у спољној политици БиХ изгубљен и Устав и Дејтон и мјера и обзир, те да је и овај потез Алкалаја само један у низу који доприноси урушавању БиХ. Поједини политичари у БиХ сматрају да само они имају искључиви ексклузивитет над том земљом, да могу да раде што хоће, доживљавајући БиХ као земљу само једног, бошњачког народа. При том, редовно "заборављају" да је БиХ састављена од два енитета и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.

Посебна прича је нелегални приједлог да почасни члан Комитета за награду која носи име познатог миротворца Нелсона Менделе буде Харис Силајџић, човјек који се налази у најужој групи Бошњака који су креирали ратни сценарио у БиХ и који је као члан Предсједништва БиХ 2007. године у Ригс библиотеци у Џорџтауну, између осталог, рекао да се "мир у БиХ не може узети здраво за готово, као ни демократија".

Силајџић ће свакако остати упамћен и по својој изјави препуној мрзилачке страсти према Србима а то је да је његов крајњи политички циљ укидање Републике Српске.

У Комитету за награду "Нелсон Мендела" свакако би требало да знају и да је против Силајџића, као високог функционера такозване Републике БиХ, Полицијска управа Требиње доставила извјештај Тужилаштву БиХ у којем је наведено да је починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности на подручју општине Коњиц од 1992.-1995. доносећи одлуке о оснивању логора на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадине.

Силајџић је препознат и као најодговорнији за оснивање логора за Хрвате заједно са Селмом Цикотићем како тврди предсједник Хрватског удружења логораша ФБиХ Мирко Зеленика.

Да ли такав човјек може бити почасни члан Комитета за угледну награду Нелсон Мендела - питање је за Алкалаја и Бисеру Турковић.

Такво дипломатско посртање је безочно и очигледно има за циљ очишћење биографије Хариса Силајџића као политичара који је успостављао ратну опцију и вршио бруталну милитаризацију БиХ, уперену против остала два народа, обезвређујући тако људско достојанство и постојање.