ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

ЛУКИЋ: ТВРДОГЛАВА ПОЛИТИКА САДАШЊЕГ РУКОВОДСТВА СДС-а

 

БАЊАЛУКА, 11. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Прве СДС Радомир Лукић истакао је да је судбина Миће Мићића, који је искључен из СДС-а, израз тврдоглаве политике садашњег руководства те странке о сарадњи са водећим странкама у Српској, када је неопходно јединство о базичним стварима за опстанак српског народа.

 

"Нама треба јединство, разумијевање, а не треба нам размимоилажење до оног степена да се готово са гађењем тврди да нема никакве сарадње са СНСД-ом и да СДС, како је то рекао њен педсједник Мирко Шаровић, може само да сруши и замијени /лидера СНСД-а Миорада/ Додика", поручио је Лукић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је то поновљена ситуација од прије двадесетак година те да су улоге само промијењене.

"СДС сада убире тантијеме потеза које је чинио некадашњи предсједник странке Младен Босић и он је са својим сљедбеницима довео до тога да СДС прво пита странце и политичко Сарајево шта треба да ради, а то послије саопшти јавности Српске, не питајући се шта народ Српске мисли о томе", нагласио је Лукић.

Он је констатовао да је то погрешан пут, додавши да је према његовим сазнањима бивши министар безбједности у Савјету министара /Драган Мектић/ у вријеме док је СДС чинио већину у парламенту БиХ изабран на захтјев странаца иако је тада то мјесто било предвиђено другом дијелу СДС-а, који је то по унутрашњим прописима и начелима и договорима имао право по изборном успјеху.

Лукић је нагласио да је таква политика довела до распуштања два најснажнија градска одбора - у Добоју и Бијељини, те се поставља питања гдје ће то парање ткива СДС-а да стане.

"То се дешава зато што у странци нема ратног кадра, како је то тријумфално говорио Босић. СДС је очишћен од ратног кадра и странку води наводно мирнодопски кадар и тај харакири који је учинио Босић са сљедбеницима је довео до ове ситуације у СДС-у", навео је он.

На питање да ли је могућа сарадња Прве СДС-а са Мићом Мићићем и другим кадром који је елиминисани из СДС-а, Лукић је рекао да су врата отворена свима који сматрају да Прва СДС баштини идеје, организацију, дјела, истрајност и честитост СДС-а из најтежих времена.

Тиме би, рекао је он, странка била ојачана, што би у будућности омогућило да се са другим странкама направи чврст коалициони блок за очување Српске.

Говорећи о приједлогу закона којим је предвиђено да стране судије у Уставном суду БиХ буду замијењене домаћим, Лукић је рекао да Прва СДС то подржава.

"И раније смо исказивали подршку идеји да се стране судије елиминишу јер им није мјесто на било какав начин у овом времену, а са друге стране изражавамо неслагање са предложеним начином избора ове тројице судија и послије тога свих будућих судија. Судије Уставног суда БиХ требало би да бирају законодавна тијела, односно скупштине ентитета и то не би требало да буде у надлежности Предсједништва БиХ, јер је то још један облик развлашћивања Српске", навео је он.

Он је додао да је став његове странке да право вета треба увести и у рад Уставног суда БиХ јер му тамо има мјеста.

"То је установа која је универзална за ову и овакву БиХ, која очигледно не може да буде другачија осим као крајње диктаторска или марионетска творевина. Као демократска творевина она без права вета не може да опстане", навео је он.

Лукић је нагласио да Прва СДС подржава мјере које предузима Влада Српске у спречевању ширења вируса корона, у првом реду забране окупљања већег броја људи, као и обустављање наставе у школама и на факултетима.

Он је позвао надлежна министарства да сачине план надокнаде наставе.