ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника11/03/2020

ОДУЗЕТА ДОКУМЕНТАЦИЈА ИЗ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ привремено су одузели документацију из Министарства одбране у Савјету министара која се односи на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној фирми из Хрватске, а чиме је буџет институција БиХ оштећен за 6.297.580 КМ.

 

Наведене активности резултат су спровођења истраге по наредби Тужилаштва БиХ, која се односи на постојање сумње да су у периоду од 22. марта до 22. октобра 2010. године без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције.

Уговори су закључени током 2003. и 2004. године између ентитетских министарстава одбране и једног предузећа из Хрватске, саопштено је из Сипе.

Осумњичено лице измијенило је битне елементе основних уговора тако што је смањивало велике количине наоружања и муниције које је теже продати на тржишту, а истовремено увећавало одређене количине наоружања и претежно муниције које је купцу било лакше продати на тржишту, како би удовољило захтјевима предузећа из Хрватске.

Наведеним радњама оштећен је буџет институција БиХ у износу од 6.297.580 КМ.

О реализацији наведене наредбе, припадници Сипе ће сачинити одговарајуће извјештаје, који ће заједно са прилозима бити достављени Суду и Тужилаштву БиХ.