ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

СТРУКА ТРЕБА ДА ПРЕДЛАЖЕ РЈЕШЕЊА

 

САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да данашња расправа у овом дому неће ријешити проблеме у правосуђу БиХ и да струка треба да понуди рјешење за овај трећи стуб власти.

 

"Што се криво створи, вријеме не исправи, стара је максима. Нажалост, правосудни систем који дјелује унутар БиХ у доброј мјери нијев заснован на Уставу. Заснован је на покушају успостављања владавине права дикраторским методама, наметањем закона, вршењем притиска да се одређене институције успоставе", рекла је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Бурсаћева каже да је проблематично то што је измјештена потпуна одговорност у сама та правосудна тијела.

"Наш Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ је самосталан, не полаже рачуне никоме", констатовала је Бурсаћева и истакла да такво стање траје од 2002. године, односно првих наметања и успостављања оваквог начина избора и чланова ВСТС, судија и тужилаца.

Бурсаћева сматра да се ове ствари у вези са правосуђем предузимају због покретања одређених поступака и истиче да ни данашња сједница Представничког дома БиХ, нити законски приједлог који је усвојен на прошлој неће ријешити ситуацију.

"Све ово што се покушава представља рад попријеко... Неке полумјере неће довести до резултата", рекла је она.

Бурсаћева каже да дискусије колега које су биле протеклом сазиву Савјету министара, посебно из СДА показују да се одједанпут појавила "брига" за стање правосуђа, мада у протеклих пет година нису урадили ништа.

"То се не рјешава на овај начин. Једини начин јесте да се вратимо у институције, прије свега у министарства правде Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, на нивоу БиХ, Правосудну комисија Брчко дистрикта и да се припреми приједлог закона који ће се наћи у овом дому", поручила је Бурсаћева.

Она је констатовала да се троши пуно енергије, да је пало пуно тешких ријечи и потпуно непримјерених, те да оне иду у правцу непримјереног политичког прогона у којима политичко дјеловање изабраних представника буде разлог за хапшење.

Бурсаћева је подсјетила да се девет година покушавало на приједлог СНСД-а уредити стање у правосуђу, али да се наилазило на опструкције из ФБиХ, те да се сада одједанпут све представља као хитно.

"Девет година се ништа није подузело и нико није озбиљно хтио ни да о томе разговара", навела је она.

На питање ко опструише усвајање ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, она је одговорила да то чине представници СДА у Савјету министара БиХ.

Бурсаћева је казала да је за рјешавање питања реформе правосуђа Република Српска доставила свој приједлог још 2015. године, да је то верификовано и да не види шта је било спорно другој страни.

Она каже да је предложено да постоје два ВСТС-а, те да је Републици Српској споран цио "хибрид од правосуђа", који је противуставан, па га треба врати у уставне оквире.