ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/03/2020

ПОЧЕЛИ "АНТИЋЕВИ ДАНИ"

 

НОВИ САД, 11. МАРТА /СРНА/ - Културна манифестација "Антићеви дани", посвећена великом српском пјеснику 20. вијека и свестраном умјетнику виспреног духа Мирославу Антићу, почела је данас у Новом Саду.

 

У оквиру церемоније отварања 13. "Антићевих дана", градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је пјеснику Бојану Васићу уручио престижну књижевну награду "Мирослав Антић" за збирку поезије "Топло биље", чији је издавач новосадски Културни центар.

Предсједник стручног жирија Мирослав Радоњић нагласио је да је награда отишла у праве руке, похваљујући збирку "Топло биље".

Вучевић је, обраћајући се присутнима у Градској кући, истакао да је Антић у Новом Саду посијао трагове своје генијалности.

"Имао је, чини се, превише енергије за један живот и као да је имао уграђен код који га је водио да живи брже од живота. Падао је, али се и дизао, а увек је величао исконске вредности. Учио нас је да волимо и да гледамо у звезде и та учења по Мики правила су људе од многих генерација", рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, његујући "Антићеве дане", град жели да сваком дјетету приближи ту поетску чаролију.

"Желимо да се кроз његова дела деца уче животу и да постају људи уз песме `Гарави сокак`, `Плави чуперак`, `Шашаву књигу` и многе друге. `Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног`, говорио је Мика, а ова манифестација управо служи да продужи нит сазнања о Антићу, који остаје вечно исти - вечито млад и заљубљен", рекао је Вучевић.

Присутнима у Градској кући обратио се и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, који је изразио задовољство што је Центар и ове године организатор "Антићевих дана".

"Сутра ће у културној станици `Еђшегу` бити уприличена изложба 150 дечијих радова насталих на конкурсу `Стварност је стварнија ако јој додаш мало нестварног`", најавио је Панаотовић.

У оквиру манифестације положени су вјенци на Антићев гроб, као и на спомен-обиљежје у новосадском Дунавском парку.

Вијенце су положили члан Градског вијећа за културу Далибор Рожић, помоћник директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић и члан Одбора и предсједник стручног жирија манифестације "Антићеви дани" Мирослав Радоњић.

Програм 13. "Антићевих дана" одвијаће се од данас до петка, 13. марта, у новосадском Културном центру, Културној станици "Еђшегу" и новосадској Издавачкој кући "Прометеј".

Манифестацију организује Скупштина града Новог Сада у сарадњи са новосадским Културним центром.

Мирослав Мика Антић /1932-1986/ се, осим што је писао поезију, успјешно бавио сликарством, новинарством и филмом.

Живио је у Новом Саду, а прије него што је постао познат, бавио се разним пословима, па је остало упамћено да је био и морнар, те да је радио у луткарском позоришту.