ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

РАСПРАВА О ПРАВОСУЂУ БиХ ОКОНЧАНА НИЗОМ КРИТИКА

 

САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о стању у правосуђу у БиХ, а и посљедње дискусије посланика протекле су у критикама на рад Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ и Тужилаштва БиХ.

 

Посланик ПДП-а у Представничком дому БиХ Бранислав Бореновић упутио је оштре кртике на рачун правосудних институција и на нивоу БиХ и у Републици Српској.

"Говорићу данас о ономе од чега политичари бјеже", рекао је Бореновић на тематској сједници Представничког дома, посвећеној стању у правосуђу у БиХ.

Он је критиковао селективни приступ кључних правосудних институција на нивоу БиХ у процесима који се тичу кривичног дјела ратног злочина, а на штету припадника српског народа.

Као примјер, Бореновић је навео случај Душана Јанковића који је невин, али, ипак, драконски кажњен за наводни ратни злочин на Корићанским стијенама, а подсјетио је и на неразјашњено страдње Давида Драгићевића у Бањалуци, за шта је критике упутио надлежним институцијама Републике Српске.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић оцијенио је да данашњи ток расправе не води ка томе да се створе услови да правосуђе у БиХ ради независно и професионално, него да се појача политички утицај на Суд и Тужилаштво БиХ.

Он је указао да је са проблемима, осим правосуђа, суочен и безбједно-обавјештајни сектор, те истакао да се о свим данас отвореним питањима у Представничком дому мора разговарати на много озбиљији свеобухватнији начин.

Стевандић је, такође, критиковао "селективну правду" и "дебаланс у критеријумима судова и тужилаштава" у БиХ, на штету Срба.

"Морамо да будемо објективни, јер ово је земља два ентитета и три конститутивна народа", рекао је Стевандић.

Посланик СДС-а Драган Мектић поновио је став да је правосуђе у БиХ и даље "под страшним политичким утицајем", а да је улога парламента БиХ да их ослободи тог бремена.

Он је подсјетио да је "зарадио оптужницу" јер је тврдио да је правосуђе у БиХ у катастрофалном стању, корумпирано, неефикасно и под политичким утицајем.

"Зашто, господо, не прихватате моралну одговорност? Зашто пријетите мени као посланику? Зашто не испитујете валидност диплома државних службеника?", питао је Мектић кључне носиоце правосудних институција у БиХ.

Посланик СНСД-а Сања Вулић сматра да је потребно да буде формирана дисциплинска канцеларија и дисциплински тужилац, с циљем побољшања рада правосудног система у БиХ.

Према њеним ријечима, морају бити спријечени сви покушаји политикантства у овом домену.

"Можете ли радити по закону? Да ли посланици врше притисак на ваш рад? Прикривате ли ратне злочине?", упитала је, између осталог, Вулићева челнике ВСТС БиХ, Суда и Тужилаштва БиХ.

Посланик СДП-а Нермин Никшић сматра да би успјех био да се синергијом законодавне, извршне и судске власти дође до успостављања врховног суда БиХ, а посланик СДА Алма Чоло сматра да је процесуирање корупције неефикасно.

Према њеним ријечима, пуно је пред ТВ камерама било хапшења лица који су касније правоснажно ослобођена.

Она је затражила да буду процесуирани сви од починилаца убиства до високих случајева корупције.

Сафет Софтић /СДА/ истиче да подржава приступ да се данашња расправа искористи за добробит грађана, с обзиром на значај ефикасног функционисања правосуђа.

"Моје разумијевање данашње сједнице јесте да се судска, законодавна и извршна власт наслањају једну на другу", рекао је Софтић, указујући на аномалије при избору људи на правосудне функције.

Софтић је критиковао чињеницу да министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша не присуствује данашњем засједању.

Самостални посланик Дамир Арнаут сматра да истражна комисија за оцјену рада правосуђа у БиХ, коју је формирао Представнички дом, треба да професионално и мултидисциплинарно обави задатак, а овај став подржао је и Бореновић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто /ХДЗ/ подсјетила је да Устав БиХ не познаје правосудне институције на нивоу БиХ, већ је законе о њима донио високи представник.

Она је, такође, потврдила своје незадовољство радом правосудних институција у БиХ и неповјерење грађана према њима.

Према њеним ријечима, правосуђе БиХ суочено је са дуготрајним судским процесима, великим бројем неријешених предмета ратних злочина, различитим судским аршинима и селективним приступом одређеним предметима, неравноправном националном заступљеношћу носилаца правосудних функција.

Она сматра да циљеви реформе правосуђа у БиХ нису испуњени.

"Упркос свему реченом, мислим да у правосудним институцијама у БиХ још има велики број професионалаца који раде савјесно и морално, и у духу правне државе и владавине права", рекла је Кришто.

Она је додала да је неопходна измјена Закона о ВСТС-у БиХ.

Завршне ријечи након расправе изнијели су предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија, предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић.

Тегелтија је захвалио посланицима за фер и коректну расправу, али је и реплицирао свима који су неаргументовано критиковали рад ВСТС-а и њега лично, при чему је издвојио посланика СДП-а Сашу Магазиновића, а поменуо је и дискусије Шемсудина Мехмедовића /СДА/, Мирјане Маринковић-Лепић /Наша странка/, Зукана Хелеза /СДП/ и других посланика који су учествовали у расправи.

Дебевец је указао на неке "неуралгичне тачке" које уочио током дискусије, и прецизирао да нису тачне примједбе о неравноправној националној заступљености у одређеним предметима, као и о различитим судским аршинима.

Тадићева је рекла да су у реду критике посланика на рачун рада Тужилаштва БиХ, и додала да се то, ипак, не може односити на процесуирање предмета ратних злочина.

"Ми у Тужилаштву БиХ радимо по Уставу и законима БиХ и нећемо подлећи никаквим притисцима", поручила је Тадићева.

Она није жељела да коментарише појединачне судске предмете о којима су говорили посланици, али је рекла да није у реду да на рачун неких неразјашњених убистава и жалости породица убијених поједини посланици убирају политичке поене.

Тадићева је додала да 58 тужилаца треба да процесуира још око 6.000 случајева.

Предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић закључио је расправу и дао паузу за ручак и консултације посланика, након чега би, око 17.00 часова, требало да буде настављен рад тематске сједнице усвајањем закључака о стању у правосуђу БиХ.

По окончању ове сједнице очекује се почетак редовне, 7. сједнице овог дома.
/наставиће се/об/нч/жд/дад