ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

ЗАКЉУЧЦИ ТЕМАТСКЕ СЈЕДНИЦЕ УПУЋЕНИ НА УСАГЛАШАВАЊЕ

 

САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на данашњој тематској сједници о стању у правосуђу БиХ није усвојио предложене закључке јер није било ентитетске већине, па су упућени на усаглашавање.

 

Према предложеним закључцима, задужује се Савјет министара да достави измјене и допуне Закона о високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ.

"Представнички дом сматра да измјене и допуне Закона о ВСТС-у БиХ треба да садрже све препоруке садржане у Извјештају Европске комисије, извјештају експерата који је представио Рајнхард Прибеа, те да додатно треба да иду у неколико праваца", наводи се у закључцима.

Први правац је раздвајање ВСТС-а на засебна тијела високи судски савјет и виски тужилачки савјет, док други каже да "чланове које тренутно именују надлежне адвокатске коморе треба замијенити члановима из реда универзитетских професора правне струке које именује Представнички дом на основу јавног конкурса".

Трећи правац одређује да главне тужиоце на свим нивоима власти именују законодавна надлежна тијела на приједлог виского тужилачког савјета са листе више квалификованих кандидата, двотрећинском већином изабраних чланова датог законодавног тијела.

Четврти правац је да "замјенике главних тужилаца на државном, ентитетском, кантоналном и окружном нивоу укључујући и Брчко дистрикт именује главни тужилац основног нивоа са листе више успјешних кандидата које утврђује високи тужилачки савјет".

Посљедњи правац је да тужиоце на поменутим нивоима на приједлог високог тужилачког савјета именује главни тужилац основног нивоа.

Информације о раду Тужилаштва за 2017. и 2018. годину нису примљене на знање, а није прихваћен и низ закључака које су предложили посланици.

Прихваћен је само приједлог групе посланика који су тражили да се у року од 10 дана сазове конституитивна сједница привремене истражне комисије Дома која је основана закључком на хитној сједници у јуну 2019. године.

Након окончања ове сједнице, одговорима на посланичка питања почела је 7. редовна сједница Представничког дома.