ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/03/2020

ТЕГЕЛТИЈА: НЕ ЗНАМ РАЗЛОГЕ СТАНИЋЕВОГ НАПУШТАЊА ФУНКЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 11. МАРТА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је данас да никада није сазнао зашто је Перица Станић по истеку мандата напустио мјесто директора Сипе БиХ које припада српском народу, наводећи да тренутно у БиХ постоји најмање 20 агенција у којима функције директора и замјеника обављају лица којима су истекли мандати.

 

Тегелтија је, одговарајући на питање посланика у Представничком дому парламента БиХ Драгана Мектића у вези са именовањима директора Сипе, навео да у постављеном питању није могао схватити о каквој "сјечи кадрова" у безбједносним агенцијама је ријеч.

Он је подсјетио да је министар безбједности, након што је Перица Станић напустио позицију директора Сипе, предложио новог успјешног кандидата са листе Дарка Ћулума за то мјесто.

"На сједници Колегијума, који чине моја два замјеника и ја, утврђен је приједлог да Дарко Ћулум буде именован за директора Сипе. Међутим, након два дана министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић је рекла да СДА жели даље консултације за кадровска питања и од тада не постоји сагласност да буде именован директор Сипе", рекао је Тегелтија.

Он је навео да се од његовог именовања за предсједавајућег Савјета министра велики број запослених припадника српског народа јавио са потребом за разговор, те да је највећи број долазио из Министарства безбједности у Савјету министара.

"Сви запослени су говорили о томе да је позиција Срба у Министарству безбједности лоша, да од осам позиција само двије припадају Србима. Указивали су да је позиција Срба у Министарству безбједности много лошија него у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара", објаснио је Тегелтија.

Он је рекао и да је од Министарства безбједности тражио податке о наводима запослених са којима је разговарао.

"Они су ми одговорили да је национална структура у том министарству идентична од момента именовања новог сазива Савјета министара до данас. Што значи да се од 23. децембра ништа није промијенило у руководећим позицијама у Министарству безбједности и безбједносним агенцијама у том министарству", рекао је Тегелтија.

Он је додао да је једина промјена у Министарству безбједности била суспензија два помоћника министра због вођења кривичног поступка, и то Самира Агића и Раденка Станића, на чије мјесто ће конкурсом бити изабране двије жене, једна Бошњакиња, а друга Српкиња. /наставиће се/нч/об/вј