ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2020

ПОКРИВЕНОСТ УВОЗА ИЗВОЗОМ И ДАЉЕ ВИСОКА - 246 ОДСТО

 

САРАЈЕВО, 12. МАРТА /СРНА/ - Сектор љековитог биља, шумских плодова и меда БиХ прошле године остварио је извоз у вриједности од 41 милион КМ, што је више за четири одсто него 2018. године, док је забиљежен благи пад увоза који је лани износио 16 милиона КМ, наводи се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ и Фарма два пројекта који спроводе УСАИД и Шведска.

 

У анализи се наводи да извоз овог сектора у посљедњих пет година биљежи раст од 42 одсто, тако да је покривеност увоза извозом прошле године и даље висока и износи 246 одсто.

"Извоз је реализован у 46 земаља свијета, а доминира тржиште ЕУ, гдје се мјесечно извезе око три милиона КМ. У структури размјене на обје стране доминирају самоникле гљиве, којих је у прошлој години извезено 22,7 милиона КМ, што је око 56 одсто укупног извоза. Највише су се извозиле суве гљиве, а кључна тржишта су Швајцарска и Италија, гдје БиХ мјесечно извезе у вриједности од милион КМ", истиче се у анализи.

Друга најзначајнија категорија у извозу су етерична уља, којих је прошле године извезено у вриједности од шест милиона КМ.

"Иако је вриједносно забиљежен пад извоза од 18 одсто, количински је забиљежен раст од 14 одсто, односно са 36 на 41 тону. На оваква кретања утицало је смањење цијене уља од смиља на свјетском тржишту, које је најзначајнији извозни артикал у овој категорији", наводи се у анализи и додаје да је просјечна извозна цијена уља по килограму пала са 236 КМ, колико је износила у 2016. години на 145 КМ у прошлој години.

У анализи се истиче да се извозници етеричних уља могу похвалити да су властитом упорношћу и излагањем на водећим међународним сајмовима успјели пласирати своје производе на чак 37 тржишта широм свијета.

У пет водећих тржишта спадају Француска, Белгија, Хрватска, САД и Словенија, али су етерична уља из БиХ стигла и до Вијетнама, Мексика, Канаде и Аустралије.

Од осталих производа у овој категорији у анализи се наводи мед, код којег се биљи раст извоза са девет на 23 тоне, односно са 167.000 КМ на 367.000 КМ.

"Иако се традиционално око 90 одсто потреба задовољава из домаће производње, мед у спољној трговини биљежи дефицит од 2,2 милиона КМ, те анализа показује да на један килограм меда извезеног из БиХ увезе 14,5 килограма меда", истиче се у анализи.

Просјечна цијена извезеног меда износи нешто више од 16 КМ, док је просјечна цијена увезеног меда мања од осам КМ.

Најнижа забиљежена цијена увезеног меда износила је свега 4,37 КМ по килограму, а стигао је из Србије, док БиХ највише извози меда у земље Блиског истока, примарно на тржиште Саудијске Арабије.