ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2020

ПУШTЕНА У ПОГОН РУДАРСКА МЕХАНИЗАЦИЈА ВРИЈЕДНА ДЕВЕT МИЛИОНА КМ

 

УГЉЕВИК, 12. МАРTА /СРНА/ - Нова рударска механизација Рудника и термелектране /РиTЕ/ "Угљевик", укупне вриједности девет милиона КМ, пуштена је данас у погон на руднику Површински коп "Богутово село", у присуству генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Луке Петровића и руководства предузећа.

 

Ријеч је о четири камиона "дампер", те машинама "турн-дозер" и "гредер".

Петровић је истакао да је РиTЕ "Угљевик" највећи произвођач електричне енергије и има највећи приход унутар система "Електропривреде Републике Српске", са планираним приходом од 145 милиона КМ за 2020. годину.

Он је истакао да је Рудник у добром стању, да има 40 камиона "дампер" који су у употреби, те подсјетио да је до сада урађен и важан систем за одсумпоравање димних гасова који је финансиран јапанским кредитом, а који ће за неколико мјесеци бити пуштен у пуну функцију.

"Сигурно доприносимо стабилизацији производње угља који је најважнији ресурс за Tермоелектрану јер њени приходи од електричне енергије су преко 90 процената, уз још неке друге приходе", додао је Петровић.

Он је најавио да РиTЕ "Угљевик" има озбиљне инвестиционе планове у наредним годинама, и то искључиво с циљем повећања производње и продужења радног вијека, те стабилизације производње.

"Постоји проблем честих испада у Tермоелектрани `Угљевик` који доносе и негативне ефекте на цијели систем, али сам сигуран да ће се добрим управљањем, добрим одржавањем ремонта и употребом радне снаге на правилан начин, продужити радни вијек ове термоелектране који је планиран до 2039. године", рекао је Петровић.

Он је нагласио да ће "Електропривреда Републике Српске" подржати све инвестиције, јер има новца за инвестиције.

"Ове године РиTЕ `Угљевик` је пословао позитивно, а због кредита који је задужен од јапанске банке и курсних разлика постојао је проблем. У комуникацији са Савјетом министара и Министарством финансија Републике Српске гледаћемо да заједно са јапанском владом елеминишемо тај проблем и наћи ћемо начина да то санирамо", рекао је Петровић.

Петровић је оцијенио да је направљен добар инвестициони циклус, те да се наставља са новим објектима који ће бити у функцији стабилизације рада Tермоелектране "Угљевик" као највећег произвођача електричне енергије у Српској.

"Ова управа има пуну подршку да настави са инвестицијама како би имали и даље позитивне ефекте из овог предузећа", рекао је Петровић.

Вршилац дужности директора РиTЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић рекао је новинарима да ће нова механизације сигурно помоћи и олакшати посао у Радној јединици "Рудник" и рударима помоћи да остваре планиране циљеве.

"Ово је само један дио планираних инвестиција. У наредном периоду планирана је набавка три булдожера, средњог и великог багера и секундарне дробилице. Поред тога, постоје редовне инвестиције које се раде на Tермоелектрани, завршена је изградња система за одсумпоравање и у току је пробни рад. Резултати нам показују добру слику гдје је емисија сумпорних честица смањена за 85 пута", рекао је Стојановић.