ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2020

ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА ОДЗИВ ОСИГУРАНИКА ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ

 

БИЈЕЉИНА, 12. МАРTА /СРНА/ - У пословнице Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске обратило се 610 или 9,8 одсто од 6.221 осигураника који у току 2020. године испуњавају услове за стицање права на старосну пензију, а којима је Фонд упутио позив ради комплетирања неопходне документације.

 

Фонд ПИО Српске обавијестио је прије мјесец дана осигуранике о потреби комплетирања документације неопходне за рјешавање о праву на пензију и одзив оцјењује задовољавајућим, саопштено је из Фонда.

У саопштењу се наводи да се у Филијали Бањалука позиву одазвао 161 осигураник или 7,93 одсто, у Филијали Бијељина 146 осигураника или 11 одсто од укупног броја.

"У Филијали Добој на ово обавјештење Фонда одазвала су се 63 осигураника или 7,62 одсто, у Филијали Приједор њих 87 или 13,92 одсто, у Филијала Источно Сарајево 67 или 8,31 одсто, а у Филијали Требиње 86 осигураника или 20,52 одсто", додали су из Фонда ПИО Српске.

С обзиром на то да је од позива осигураницима прошло само мјесец дана, у Фонду ПИО Српске очекују да ће одзив осигураника за комплетирање документације и података из Матичне евиденције и у току наредних мјесеци бити настављен, те да ће превазићи одзив из ранијих година, када није износио више од 15 до 20 одсто.

Услови под којима осигураник у 2020. години може остварити право на старосну пензију за жене су 65 година живота и 15 година стажа осигурања, 58 година и 4 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа, те 56 година и четири мјесеца живота и 35 година стажа осигурања.

Мушкарци треба да испуњавају 65 година живота и 15 година стажа осигурања или 58 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.

Циљ прикупљања недостајуће документације јесте брзо и ефикасно поступање Фонда, након подношења захтјева за остваривање права.

Благовремено комплетирање документације омогућиће остваривање права у року од седам до 15 дана, што је знатно краће од законског рока од два мјесеца, истиче се у саопштењу.

Из Фонда апелују да се сви осигураници, који у овој години стичу услове за остваривање права на старосну пензију, јаве у пословницу према мјесту пребивалишта како би отпочели процес комплетирања документације потребне за поступак рјешавања о праву на старосну пензију, након што захтјев осигураника буде поднесен.