ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Хроника12/03/2020

ФИНГИРАНИМ САОБРАЋАЈКАМА ОШТЕТИЛИ ОСИГУРАВАЈУЋЕ КУЋЕ ЗА ОКО 158.000 КМ

 

ПРИЈЕДОР, 12. МАРТА /СРНА/ - Једно лице из Приједора и три лица из овог града која су привремено настањена у Њемачкој сумњиче се да су фингирањем саобраћајних незгода за око 158.000 КМ оштетила више осигуравајућих кућа из Републике Српске, изјавио је данас начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи /ПУ/ Приједор Горан Микановић.

 

Микановић је на редовној конференцији за новинаре у Приједору рекао да се
осумњичена лица терете да су од 2014. до 2018. године организовала и фингирала шест саобраћајних незгода, те фалсификованом документацијом лажно приказала да су се саобраћајне незгоде догодиле у некој од европских држава, а у намјери да од осигурвајућих друшатава наплате осигурану суму за настале штете.

Према његовим ријечима, осигуравајућа друштва из страних држава, у којима су се догодиле наводне саобраћајне незгоде, исплаћивала су осигуране суме за настале штете, а потом су рефундацију наплаћивала од осигуравајућих кућа у Републици Српској будући да је ријеч о возилима која су регистрована у Приједору.

"Ми смо дошли до оперативних података и покренули истрагу. Очекујемо да ће тужилаштво на основу нашег извјештаја такође покренути истрагу и нама евентуално наложити даље мјере и радње. Ово је специфичан начин извршења кривичних дјела с каквим не памтим да смо се раније сусрели", рекао је Микановић.

Полицијски службеници ПУ Приједор поднијели су данас Окружном тужилаштву Приједор, извјештај против Ж.В. из Приједора, те А.Ш, Г.Ш. и Г.Б. из Приједора, а привремено настањених у Њемачкој, због сумње да су на штету осигуравајућих друштава из Републике Српске починили кривична дјела осигураничка превара, фалсификовање исправе и фалсификовање или уништење службене исправе.

Он је прецизирао да су ова четири лица организатори, а да су и лица која су наводно имала саобраћајке, односно која су власници аутомобила, такође из Приједора.

Начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић рекао је да су у питању скупа луксузна возила, да су лажне саобраћајке најчешће с мањом материјалном штетом, да се приликом њиховог евидентирања користи само европски образац, а не и полицијски записник као код нас и да је успјешним активностима ПУ Приједор откривено ово дјело којим су оштећени фондови у Српској у који грађани уплаћују свој новац.