ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2020

ПОДРШКА ЖЕНАМА У ПОЉОПРИВРЕДИ

 

ВЛАСЕНИЦА, 12. МАРТА /СРНА/ - У Власеници је данас уговоре потписало 12 корисница пројекта јачања женског предузетништва, које су се опредијелиле за бављење пољопривредном производњом и набавку пољопривредне механизације и опреме.

 

Овај пројекат у Власеници, вриједан 180.000 КМ, реализују Удружење НОДАС из Сарајева и општинска управа.

Пројекат-менаџер НОДАС-а Бекир Омербашић новинарима је рекао да је пројектом планирана подршка за најмање 20 корисница, те да је раније потписан уговор са предузетницама које се баве различитим услугама и занатством.

Омербашић је објаснио да ће кориснице након потписивања уговора имати рок да уплате своју партиципацију за оно што потражују, након чега ће услиједити набавка опреме од добављача који су већ одабрани, а потом и испорука.

"Све кориснице имаће прилику да уплате својих 15 одсто вриједности донације која износи 5.867 КМ по корисници. Уплаћена средства ће се акумулирати и од тога ћемо подржати још већи број предузетница из Власенице", објаснио је Омербашић.

Он је рекао да пројекат траје до краја јануара 2021. године, а у оквиру планираних пројектних активности биће организоване различите обуке и тренинзи са женама.

"Ту је и подршка локалном удружењу жена у опреми, едукацији чланства и брендирању једног њиховог производа", рекао је Омербашић.

Драгица Поповић из села Славић Поље код Власенице, која има више од 100 оваца и узорно пољопривредно имање, новинарима је рекла да јој у обављању посла помажу три сина и унучад.

"Добићемо мотокултиватор, који нам је веома потребан за свакодневне послове. Члан сам и удружења жена и овакви пројекти су веома добри за оне који хоће да се баве производњом", рекла је Поповићева.

У власеничком Удружењу жена "Подриње" истичу да је пројекат реализован захваљујући ангажману локалне управе и начелника Мирослава Краљевића, који је одобрио новчану партиципацију општине у финансирању пројекта и тако женама омогућио да по повољнијим условима добију донацију.