ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2020

ВИШКОВИЋ И ТЕГЕЛТИЈА ДА КОНТАКТИРАЈУ ВЛАСТИ ХРВАТСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 12. МАРTА /СРНА/ - Привредна комора Републике Српске је, због проблема са протоком робе кроз Хрватску усљед појаве корона вируса, данас упутила иницијативу премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјету министара Зорану Тегелтији да хитно ступе у контакт са надлежним институцијама у Хрватској и омогуће проток робе из Српске и Италије кроз ту земљу.

 

Из ове коморе је саопштено да је потребно да Вишковић и Тегелтија дефинишу начин и услове под којима би, уз строге здравствене контроле, био омогућен превоз робе из Италије у Српску и обрнуто.

"Напомињемо да овакву врсту забране до сада није увела ниједна друга земља у Европи", навели су из Привредне коморе.

Они предлажу Влади Српске и Савјету министара да формирају кризне штабове од представника надлежних институција који би пратили утицај овог вируса на домаћу привреду, информисали јавност, те спроводили мјере у циљу ублажавања посљедица, а привреди омогућили функционисање уз примјену максималних мјера заштите.

"Неопходно је и доношење мјера, којима би предузећима из Српске, која трпе штету због ширења вируса корона, било омогућено одгађање плаћања обавеза према држави, али и кредита према пословним банкама, као и друге мјере које би помогле предузећима да превазиђу новонасталу штету", поновили су из Коморе.

Они су подсјетили да је Италија други најважнији спољнотрговински партнер Српске, те да мјера Хрватске по којој је забрањен улазак особа на њену територију лицима која су у претходних 14 дана боравили у Италији, угрожава пословање цијеле привреде и ствара додатне трошкове домаћим предузећима.