ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/03/2020

ГРАДСКИ ПАРК - ОАЗА ЗЕЛЕНИЛА У СРЦУ ДУЧИЋЕВОГ ГРАДА

 

Јован Дучић је 30-тих година прошлог вијека као афирмисан пјесник и дипломата пожелио да "свом милом Tребињу", како је говорио, остави парк по узору на оне у Европи и свијету

 

Приредила: Милена КОПРИВИЦА

TРЕБИЊЕ, 27. МАРТА /СРНА/ - Градски парк "Јован Дучић" у Tребињу један је од најпрепознатљивијих симбола града на Tребишњици, простире се на 28.000 метара квадратних и један је од највећих, али и најљепших у Републици Српској и БиХ.

Градски парк у Tребињу налази се у центру најјужнијег града Републике Српске и привлачан је бројним туристима који посјећују овај град не само због богате хортикултуре која га сврстава међу најуређеније у Републици Српској, већ и због цјелокупног изгледа.

Садњу стабала на том простору, прије готово једног вијека, почео је велики српски пјесник Јован Дучић, желећи да Требињу подари зелену оазу какву је видио у европским градовима.

Магистар археологије из Tребиња и дугогодишњи музејски радник Ђоко Одавић рекао је Срни да су Аустроугари већ око 1880. године испланирали да се у Tребињу изгради парк сјеверно од зидина Старог града и почели су да саде прве саднице углавном четинара и другог растиња.

Због брзог развоја града, 1890. године одлучили су да направе велики парк који се налазио отприлике на мјесту данашњег Градског парка.

"Доводе се мајстори из Чешке, Словачке, Аустрије, Далматинци који су били стручни да саде саднице које су биле погодне за ово подручје", каже Одавић.

Одавић каже да је по узору на онакве какве је гледао по Европи и свијету, Дучић желио да Tребиње има фонтану у облику Купидона.

Према његовим ријечима, данашња фонтана која се налази у самом средишту парка копија је те фонтане која је направљена по Дучићевој замисли и један је од најљепших украса овог парка.

"Tа фонтана је била први знак да Tребиње припада европској цивилизацији. Ниједан град у то вријеме у БиХ није имао фонтане", истиче Одавић.

Непосредно испред улаза у Градски парк налази се споменик овом великом пјеснику који је подигнут послије посљедњег рата.

Одавић наводи да је, у једном од својих тестамената Дучић изразио жељу да се у овом парку направи маузолеј у коме ће он бити сахрањен, а велика српска пјесникиња Десанка Максимовић је чак поставила камен темељац.

Међутим, ипак је услишена Дучићева жеља из трећег тестамента, па су његови посмртни остаци данас на брду Црквина изнад Tребиња.

ГРАДСКА УПРАВА РЕКОНСTРУКЦИЈОМ ПАРКУ ДАЛА НОВИ СЈАЈ

Да Tребињци воле и поштују Дучићеву заоставштину доказује и данашњи изглед Градског парка који је, захваљујући Градској управи која га је реконструисала, добио модеран и препознатљив сјај, што га чини мјестом у које и туристи, али и домаћи посјетиоци радо свраћају.

Из Градске управе Tребиње Срни је речено да су током реконструкције Градског парка "Јован Дучић", у потпуности замијењени плочници на постојећим пјешачким стазама и поплочане оне стазе које до тада нису биле, а на свим зеленим површинама је постављено ново бусење које је овој оази зеленила дало сасвим нови сјај и препознатљивост.

Осим тога, постављен је и видео-надзор, кога чини савремени систем камера како би се спријечила евентуална штета на мобилијару у парку, као и лед расвјета. Инсталиран је и дигитални систем наводњавања зелених површина, први ове врсте на подручју Требиња.

"Захваљујући донацији Владе Републике Српске, парк је добио и нову фонтану која је за веома кратко вријеме постала препознатљив детаљ у граду, а изграђена су и три нова дјечија игралишта која су од парка направила мјесто пожељно за наше најмлађе суграђане", кажу у Градској управи.

Из Градске управе Tребиње наводе да је у процесу реконструкције парка, постављен и нови комунални мобилијар клупе и канте за смеће, а почеће се и са постављањем ограде од кованог гвожђа са источне стране Градског парка, гдје је, претходно, изграђен камени зид са цвјетним алејама који одвајају Градски парк од градских улица.

У реконструкцији Градског парка заједнички су учествовали град Требиње,
"Електропривреда Републике Српске" и Влада Републике Српске.